ponedjeljak, ožujka 16, 2009

Leutarove ubojice još na slobodi

SARAJEVO - Deset je godina od ubojstva Joze Leutara, zamjenika federalnog ministra unutarnjih poslova.

Leutar je ubijen u eksploziji automobila u centru Sarajeva, a nalogodavci i izvršitelji ovog napada su još na slobodi.

U naselju Ciglane 16. ožujka 1999. godine u 7.50 sati eksplodirala je naprava postavljena pod vozilo zamjenika ministra unutarnjih poslova FBiH Joze Leutara, koji je preminuo dvanaest dana kasnije.


Ni deset godina nakon toga nitko nije osuđen. Dosad jedini sudski proces okončan je 12. studenog 2002. oslobađajućom presudom za Ivana Andabaka, Dominika Ilijaševića Come,Zorana Bašića, Željka Ćosića, Jadranka Bajkuše i Marija Miličevića.

Mnogo je bilo kontroverzi i skandala u ovom slučaju. Od lažnih svjedočenja, pa sve do isplata suma i do pola milijuna maraka zaštićenim svjedocima i prije nego se dokazalo da su te izjave dovele do rješavanja slučaja.

Zadnja u nizu šokantnih tvrdnji o naručiteljima i izvršiteljima atentata stigla je iz Hrvatske od bivšeg generala HOS-a Ante Prkačina.

Ova izjava je izazvala malo medijskog interesa u BiH, a 8. veljače i direktor Federalne policijske uprave Zlatko Miletić i glavni tužitelj Kantona Sarajevo Branko Šljivar izjavili su da se ponovo vodi istraga u slučaju Leutar, ali bez konkretnijih informacija.

16.3.2009.
Pincom.info/ FTV