srijeda, ožujka 18, 2009

Krajišniku 20 godina zatvora

DEN HAAG – Žalbeno vijeće Haaškog tribunala preinačilo je presudu pretresnog vijeća prema bivšem predsjedniku Skupštine Republike Srpske Momčilu Krajišniku i smanjilo mu kaznu s 27 na 20 godina zatvora.
Pravosnažnom presudom odbačeni su navodi o njegovoj odgovornosti za genocid u BiH, dok je žalbeno veće potvrdilo njegovu odgovornost za progon, deportacije i prisilno premještanje stanovništva. U kaznu zatvora bit će uračunato vrijeme od kada Krajišnik boravi u Haaškom tribunalu, točnije devet godina zatvora koje je proveo u Haagu.

Nikols umanjio kaznu

Djelomično usvojivši žalbu “prijatelja suda” Colina Nicholsa, koji je djelovao u korist Krajišnika, žalbeno vijeće je poništilo dio prvostupanjske presude kojom je Krajišnik osuđen za istrebljenje, ubojstva i djelomično progon, a žalba Tužiteljstva, koje je tražilo doživotnu kaznu, je odbijena u cijelosti. Podsjetimo, pretresno vijeće je Krajišnika 27. rujna 2006. proglasilo krivim za progone, istrebljenje, ubojstvo, deportacije i prisilno premještanje nesrpskih civila tijekom sukoba u BiH od 1992. do 1995. Još tom presudom je bio oslobođen krivnje po optužbama za genocid i suučesništvo u genocidu.

Postojao zločinački pothvat

Krajišnik je u žalbi naveo da je od početka svog političkog djelovanja bio posvećen očuvanju mira u BiH i postizanju prihvatljivog političkog rješenja. No, suci su zaključili da je postojao udruženi zločinački pothvat Krajišnika, Radovan Karadžića i drugih vođa RS-a, s ciljem da se etnički očiste teritoriji koje je odredilo rukovodstvo RS-a protjerivanjem i drastičnim smanjenjem broja Bošnjaka i Hrvata. Optužnica protiv Krajišnika podignuta je 25. veljače 2000., a uhićen je i prebačen u Haag 3. travnja 2000. V. Bjelica /dnevni-list.ba