subota, ožujka 14, 2009

Croatia Libertas: Ili treći entitet ili raspad BiH!

MOSTAR - Nevladina organizacija Croatia Libertas odbacuje štetne i retrogradne izjave bivšeg mirovnog pregovarača za BiH Richarda Holbrooka koji se usprotivi uspostavi trećeg entiteta u BiH.

-Hrvatski narod u BiH ne traži ništa više od onoga što već imaju druga dva naroda odnosno simetrijsku administrativnu zaštitu ustavne konstitutivnosti i suverenosti ili se moramo zapitati ima li bivši pregovarač skrivene namjere prema Hrvatima i ostalim narodima u obliku asimilacije i vještačkog spajanja nacija u BiH, pita se u priopćenju Croatia Libertas?

Tvrdi kako svi pokazatelji javnog mijenja upućuju kako je neminovna budućnost BiH upravo - trofederalizacija ili mirni raspad.

-Gospodin Holbrook mora ostaviti pitanje unutarnjeg ustavnog uređenja BiH trima narodima kako bi se dogovorili oko ovog važnog pitanja jer će se u budućnosti opet pojaviti neriješena pitanja koja se povlače kroz povijest i ukoliko se ponove mogu izazvati nova nesretna previranja. Dovoljno je uzeti knjigu povijesti i pročitati uvijek isti scenarij koji se ponavlja i može otkloniti samo dijalogom i dogovorom tri naroda o budućem zajedničkom ustroju države, navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik ove organizacije Leo Pločkinić.

Pločkinić je sudjelujući u prošlotjednoj emisiji Zabranjeni forum PINK televizije nosio na rukavu žutu traku u znak prosvjeda zbog, kako je kazao aparthejda i hegemonije koja se provodi nad hrvatskim narodom u BiH..

Hrvatski entitet (Hrvatska Republika) unutar BiH ima plebiscitarnu podršku hrvatskoga naroda, ima većinsku podršku političara iz reda srpskoga naroda i ima podršku oko 30% Bošnjaka u BiH što pokazuju najnovije ankete, navodi se u priopćenju.

-Ukoliko se tri naroda u BiH sami ne dogovore oko važnih domaćih pitanja kao što je unutarnje ustavno uređenje, BiH će se sama raspasti kao zajednica naroda koja postoji jer je to interes samo jednog diplomate kao što je gospodin Holbrook, a ne interes svih konstitutivnih i suverenih naroda koji već stoljećima žive u samoj BiH, smatra Croatia Liberatas.

14.3.2008.
Pincom.info