utorak, ožujka 03, 2009

Srbi strahuju da ih Bošnjaci prisluškuju

BANJA LUKA- Članica Zajedničkog parlamentarnog povjerenstva za obranu i sigurnost Dušanka Majkić potvrdila je za naš list kako će na sjednici ovog tijela pokrenuti pitanje provjere osoba koje rade na sustavima za prisluškivanje komunikacija u SIPA-i i OSA-i, izražavajući sumnju kako su ovi sustavi namijenjeni prisluškivanju srpskih predstavnika u vlasti. “Prilikom uvođenja sustava nadzora komunikacija posumnjala sam i izrazila strah da će to biti prvenstveno iskorišteno protiv srpskih kadrova unutar institucija BiH”, kazala je Majkić te pojasnila kako ima niz argumenata za ovu tvrdnju, a jedan od njih je, kaže, činjenica da je Ministarstvo sigurnosti gotovo očišćeno od srpskih i hrvatskih kadrova.

Paralelni sustavi

Naime, ona tvrdi kako se kao član Povjerenstva suočila s niz problema u komunikaciji s ovim ministarstvom a jedan od argumenata koji navodi su i isječci razgovora pojedinih srpskih predstavnika. Napominje kako je sada evidentno da u BiH postoje paralelni sustavi unutar sigurnosnog sektora. “Nemam niti jedan argument za suprotno mišljenje”, upozorila je ona, najavivši kako konačno treba ispitati tko kontrolira tako moćan sustav prisluškivanja kakav je već u upotrebi u našoj zemlji.

Nije usmjereno protiv bilo kojeg naroda

S druge strane drugi Adem Huskić, jedan od članova istog Povjerenstva odbacuje mogućnost da je sustav za prisluškivanje usmjeren protiv bilo kojeg naroda, nazvavši takve tvrdnje glupostima. Naglasio je kako je zakonom definirano tko i kada može tražiti upotrebu sustava za presretanje komunikacija, a u toj proceduri u konačnici sudjeluju i predstavnici sva tri naroda.

Piše: Dario Pušić / dnevni-list.ba