srijeda, ožujka 04, 2009

Niti jedan mudžahedin nije protjeran iz BiH


U posjetu Sarajevu već su dva procjeniteljska tima iz EK, a sredinom mjeseca se očekuje dolazak još jednoga tima. Prva dva tima za sigurnost dokumenata i biometriju, prema očekivanju, imat će najviše primjedbi.

Ako se ima na umu i prošlotjedno događanje naroda u Parlamentu FBiH, ne treba gajiti velike nade u skoro ublažavanje vrlo strogog viznog režima za građane BiH. Sredinom mjeseca stiže i skupina stručnjaka koji će provjeriti stanje sa sigurnošću granica, migracija i azila, nakon čega će BiH tim otputovati u Bruxelles. I dok na riječima vlasti BiH prihvaćaju zakone, u stvarnosti se malo što mijenja, piše Večernji list.


Dva problema su i ranije iz europske administracije isticali bh. vlastima koji su u domeni ministarstva sigurnosti i civilnih poslova. Jedan se tiče rada Službe za poslove sa strancima a drugi je pitanje sigurnosti osobnih dokumenata. Naime, otkako je uspostavljena Služba za poslove sa strancima nije nikoga protjerala iz BiH.


Iako je oduzeto državljanstvo 661 osobi, uglavnom mudžahedinima i stranim borcima koji su ostali nakon rata, iz BiH nije nitko protjeran. Pokrenuti su ekstradicijski procesi, no ubrzo se zastalo pod očitim pritiscima. Iz neobjašnjivih razloga ova služba ne provodi odluke posebne komisije za reviziju naturaliziranih državljana kojoj je na čelu bio Vjekoslav Vuković. Zbog toga iz Bruxellesa stižu ozbiljna upozorenja BiH, no čini se da je politički važnije sačuvati mudžahedine nego olakšati vizni režim građanima BiH.


Dokle se daleko ide u izigravanju zahtjeva Bruxellesa, svjedoče i pritisci na pomoćnika za pitanja azila u ministarstvu sigurnosti Marijana Baotića da Abu Hamzi dadne azil iako za to nema niti jedne zakonske pretpostavke. Abu Hamza se naime nalazi u ektradicijskom centru, a prema dostupnim podacima nova putovnica izdana mu je 2008. godine u Beogradu pa ne stoje tvrdnje da ima političkih problema u Siriji.


Pincom.info