utorak, ožujka 24, 2009

Sve prijave protiv mene su neosnovane

SARAJEVO – Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić odbacio je kao neosnovanu kaznenu prijavu za ratni zločin koju je protiv njega podnijela nevladina organizacija Croatia Libertas iz Mostara. “Jasno je da su ove prijave u potpunosti neutemeljene, ali naš opći princip jest da pravosudna tijela trebaju nesmetano raditi svoj posao u svim slučajevima, uključujući i ovaj”, izjavili su iz Silajdžićeva Ureda.

Prijava protiv 357 osoba

Tužiteljstvo BiH još nije dobilo kaznenu prijavu koju je podnijela nevladina organizacija Croatia Libertas iz Mostara protiv 357 osoba, među kojima su Haris Silajdžić, Selmo Cikotić, Mustafa Cerić i Sefer Halilović, zbog sumnje da su počinili ratni zločin.
“Ova prijava poslana je u petak, 20. ožujka, i očekujemo da će na našu adresu stići za nekoliko dana”, izjavio je glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić. Prijava je poslana i na adresu Županijskog tužiteljstva u Mostaru.

Pristranost k Bošnjacima

Reagirajući na prijavu, predsjednik Saveza logoraša RS-a Branislav Dukić izjavio je da Srbi i Hrvati, kao dva konstitutivna naroda u BiH, trebaju zauzeti jedinstven stav prema Sudu BiH o pitanju procesuiranja ratnih zločina koje su počinili Bošnjaci i o tome moraju upoznati UN.
Dukić smatra da je nedopustivo mali broj Bošnjaka koji su procesuirani za ratne zločine pred Haaškim tribunalom i Sudom BiH. “Procesuiranje 80 posto Srba, 17 posto Hrvata i svega tri posto Bošnjaka za kazneno djelo ratnih zločina je statistika koja potvrđuje da netko namjerno želi prikazati da su Bošnjaci jedine žrtve u BiH, a ostala dva naroda da su zločinci”, rekao je Dukić.