srijeda, ožujka 11, 2009

Biskupi ponovili: Hrvati obespravljeni u BiH!

MOSTAR - Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine održala je od 9. do 11. ožujka 2009. u kući susreta „Emaus“ u Bijelom Polju kod Mostara svoje 45. redovno zasjedanje pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.


Osim članova BK BiH, na zasjedanju su sudjelovali: hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk, delegat Hrvatske biskupske konferencije, biskup iz Fidenze mons. Carlo Mazza, delegat Talijanske biskupske konferencije, i biskup kotorski mons. Ilija Janjić, delegat Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Beogradu.

Prvog dana zasjedanja s biskupima se susreo i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Alessandro D Errico koji ih je upoznao s dosadašnjim radom Mješovitoga povjerenstva za provedbu Temeljnoga ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine. Biskupi su izrazili zahvalnost za napore Apostolske nuncijature i svih članova Povjerenstva te dali potporu njihovu nastojanju da što prije budu doneseni i zažive zakoni u skladu s Temeljnim ugovorom koji su od posebne važnosti ne samo za Crkvu nego i za druge vjerske zajednice u zemlji. Pridružuju se pozivu nuncija D Errica i preporučuju vjernicima svojih biskupija da rad Mješovitog povjerenstva podrže molitvom.

Biskupi su, između ostaloga, saslušali izvješće kardinala Puljića s devetoga godišnjeg zasjedanja predsjednika Biskupskih konferencija Jugoistočne Europe, održanog od 3. do 7. ožujka 2009. u turskom gradu Iskenderunu na temu kršćanskog identiteta u multikulturnom i multietničkom svijetu. Pozivaju sve članove svojih biskupijskih zajednica na molitvu za Crkvu i kršćane u Turskoj, zemlji prebogate kršćanske tradicije i povijesti, u kojoj kršćani ni danas nemaju vjerske slobode. Zahvalni su za zaključke i smjernice s toga susreta.

Razmatrajući razne pozive na međunarodne susrete, biskupi su odlučili da mons. dr. Mato Zovkić bude njihov delegat na Prvom susretu za dijalog s islamskim zajednicama koji će se održati u francuskom gradu Bordeauxu 27. i 28. travnja 2009.; dr. don Ante Pavlović, predstojnik Teološkog instituta u Mostaru, delegat na simpoziju nacionalnih ravnatelja katehetskih ureda od 4. do 7. svibnja 2009. u Rimu. Pomoćni biskup mons. dr. Pero Sudar bit će delegat na susretu predsjednika komisija „Justita et Pax“ europskih zemalja 8. i 9. lipnja u Zagrebu.

Biskupi su prihvatili prijedlog da se pri Vijeću za laike BK BiH osnuje Odbor za mlade te u tom duhu dali potrebne smjernice. Također su saslušali informacije o pripremama za Drugi susret hrvatske katoličke mladeži u BiH koji će se održati 9. svibnja 2009. u Livnu i 10. svibnja u župama Banjalučke biskupije te na osobit način u banjalučkoj katedrali sv. Bonaventure o blagdanu bl. Ivana Merza. Pozivaju mlade da se aktivno uključe u pripreme na osobit način prigodnim katehezama i molitvom kako bi njihovo zajedništvo na susretu bilo blagoslov za njih i za sve u ovoj zemlji. Posebno ih raduje dolazak mladih iz Hrvatske i drugih zemalja za tu prigodu.

Biskupi će svoj godišnji susret s članovima Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH održati 29. travnja 2009. u Sarajevu. Teme susreta bit će u duhu „Godine sv. Pavla“, apostola naroda, koja se obilježava u cijeloj Crkvi. Kao izraz zahvalnosti ocima franjevcima za sve dobro što su činili i što čine, a u povodu 800. obljetnice franjevačkog pokreta, susret će završiti Misnim slavljem u franjevačkoj samostanskoj crkvi na Nedžarićima.

Biskupi su saslušali izvješća o radu tijekom 2008. godine svih Vijeća i Komisije „Justitia et Pax“ te institucija povezanih s BK BiH. Izrazili su zahvalnost svim vijećnicima i djelatnicima u institucijama za njihov doprinos te dali potrebne smjernice za provođenje predviđenih programa i inicijativa. Produžen je mandat Generalnom tajniku BK BiH na sljedećih pet godina. Biskupi su rasporedili predsjedanje vijećima, a neka vijeća su reorganizirali.

Razmatrajući inicijative u završnoj godini Trogodišnje duhovne obnove katoličkih obitelji, započete na svetkovinu Presvetoga Trojstva 2006. godine, biskupi su odobrili prigodni plakat kao i nacrt Obiteljskog molitvenika. Ponovno potiču katoličke obitelji da svakodnevno mole i redovito nedjeljom sudjeluju na euharistijskom slavlju vjerničke zajednice, kako bi uistinu bile mjesto rađanja i kršćanskog odgoja iz kojih će nicati i duhovna zvanja.
Biskupi su ponovno izrazili zahvalnost Hrvatskom Caritasu za pripremu ovogodišnjeg Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH. Zahvaljuju svim institucijama i ljudima koji će svojom materijalnom i molitvenom potporom pokazati svoje zajedništvo s katolicima i svim ljudima u Bosni i Hercegovini.

I na početku ove godine biskupi su se osvrnuli na život Crkve u trenutačnim društveno-političkim prilikama. Uočen je zanemariv povratak prognanih i izbjeglih katolika tijekom prošle godine. Sa žalošću su konstatirali da opada i broj postojećih vjernika u Vrhbosanskoj i Banjalučkoj dijecezi zbog neodrživog opstanka i obespravljenosti Hrvata u BiH.

Zabrinjava i pad nataliteta općenito u Bosni Hercegovini. Posebno ih zabrinjava strah mladih pred žrtvom i bijeg od života što je vidljivo osobito kod onih koji bi mogli sklopiti brak, ali se izmiču od životnoj odgovornosti. U ovoj „Godini sv. Pavla“ ponovno pozivaju sve članove svojih biskupijskih zajednica da sadašnje krizno stanje prihvate kao prigodu za još snažnije oslanjanje na Krista uskrsloga koji je svojim dobrovoljnim prihvaćanjem siromaštva i trpljenja pokazao put koji vodi u vječni život. Konstatirajući da je trenutačna gospodarska kriza na svjetskoj razini u svojoj biti posljedica krize duhovnih vrednota, ukazuju na potrebu da se u obitelji i društvu izgrađuje osjećaj odgovornosti za društveno dobro, ali i dobro budućih naraštaja. Potiču sve da se, u skladu sa svojim službom i odgovornošću na svim razinama, zauzimaju za obranu i promicanje temeljnih vrijednosti koje čovjeku i društvu daju potrebno dostojanstvo.

Biskupi su 10. ožujka u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve slavili zajedničku Euharistiju koju je predvodio kardinal Puljić, a propovijedao kotorski biskup mons. Ilija Janjić. Na kraju Misnog slavlja nuncij D Errico uputio je prigodnu poruku i prenio blagoslov Svetoga Oca.


11.3.2009.

KTA/Pincom.info