utorak, ožujka 24, 2009

Masovna uhićenja zbog zloporaba CIPS-a: Lažne isprave za 2.000 eura

BIJELJINA - U akciji koja je počela oko 5 sati, po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, istodobno su uhićene 3 osumnjičene osobe i izvršen je pretres nekoliko privatnih i službenih objekata po nalozima za pretres koje je izdao Sud Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.


Dvije osumnjičene osobe rade na rukovodećim mjestima CJB Bijeljina kao policijski službenici, dok treća uhićena osoba nije policijski službenik.

Osim toga, još dvije osumnjičene osobe (jedan policijski službenik iz MUP-a Republike Srpske u Banja Luci i jedan policijski službenik iz CJB Bijeljina, obojica na rukovodećim pozicijama), pozvani su u Tužiteljstvo BiH na saslušanje u svojstvu osumnjičenih, ali nisu uhićeni.

Ova posljednja akcija dio je istrage koja je u tijeku, a koju provodi Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, Posebni odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju. Akciju je provela SIPA i Policija Distrikta Brčko, uz potporu MUP-a RS i drugih policijskih tijela, a zbog prijave o zloporabi bosanskohercegovačkog sustava za izdavanje osobnih iskaznica od korumpiranih službenika i njihovih suradnika u nekoliko gradova BiH.

Pomagali haškim bjeguncima


Akcija je posebno usmjerena na istragu protiv osoba koja se sumnjiče za pružanje pomoći osobama koje su optužene od strane Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Policijska misija Europske unije (EUPM) u BiH, podržala je provođenje akcije u kojoj ima savjetodavnu ulogu, kako na razini planiranja u središnjem uredu, tako i u okviru aktivnosti na terenu.

"U ovoj fazi ne možemo otkriti više pojedinosti o ovom predmetu jer ispitivanje jednog broja osumnjičenih tek slijedi, a još uvijek se prikupljaju dokazi", navode iz Tužiteljstva BiH

Ove osobe se sumnjiče za počinjenje kaznenih djela:


- zločinačka organizacija iz članka 250. stavak 2. KZ BiH
- pomoć osobi optuženoj od strane Međunarodnog kaznenog suda, iz članka 233. stavak 1. KZ BIH,
- krivotvorenje isprave, iz članka 377. stavak 1. KZ RS
- zloporaba službenog položaja ili ovlasti, iz članka 347. stavak 1. KZ RS
- poticanje, a kazneno djelo povrede tajnosti postupka iz članka 237. stavak 2, u svezi sa člankom 30. KZ BiH.

Vijest o akciji pripadnika SIPA-e jutros na području Bijeljine potvrdila je i agencija Srna. Kako se navodi, pripadnici SIPA-e pretresli su više lokacija među kojima i objekte Gorana Đelmića, načelnika sektora uniformirane policije CJB Bijeljina i Tome Mačara, pripadnika CJB Bijeljina, saznaje Srna.

Istraga Tužiteljtva BiH o zloporabi u CIPS-u u vezi sa izdavanjem osobnih dokumenata vodi se već više od godinu dana i obuhvaća 20-tak osumnjičenih osoba.

Putovnice i osobne za 2.000 eura

Jutrošnji pretres u Bijeljini nije prvi koji je izvršen kod pripadnika bijeljinskog CJB, jer su prošle godine pretresi izvršeni i kod načelnika Kriminalističke policije CJB Vasilija Savića koji je tada bio i uhićen. Savić je nakon izvjesnog razdoblja pušten na slobodu, ali je i dalje pod istragom i suspendiran je s posla.

"Današnja akcija nastavak je prošlogodišnjih aktivnosti u vezi s zloporabama u izdavanju dokumenata BiH", rekao je izvor Srne.

Ranijom istragom otkriveno je da su se originalne bh. osobne iskaznice i putovnice s lažnim imenima mogle lako dobiti iz projekta CIPS, sada poznatog kao IDDEEA (Agency for Identification Documents, Registers and Data Exchange of BiH) za 2.000 eura, zahvaljujući razgrananoj kriminalnoj mreži.

24.3.2009.

A. Z. / Pincom.info