subota, ožujka 28, 2009

Zubak: Položaj Hrvata u BiH treba internacionalizirati

MOSTAR - Mi problem unutarnjeg uređenja u BiH i položaj Hrvata u BiH moramo internacionalizirati i na tim adresama tražiti one koji će nas podržati. Aktualna politička vodstva hrvatskih stranaka u BiH ne vode računa o tome aspektu kazao je predsjednik Glavnog odbora HSS- NHI, nekadašnji član Predsjedništva BiH i predsjednik Predsjedničkog vijeća hrvatske republike Herceg Bosne Krešimir Zubak.

Zubak je na okruglom stolu, održanom u Mostaru pod nazivom "Hrvati i rat u BiH 1991.-1995.", na kojem su sudjelovali gotovo svi tadašnji hrvatski sudionici političkih zbivanja u BiH kazao kako će
se potpuna istina o HZ HB-u, doznat tek kada se otvore arhivi u New Yorku, Moskvi, Berlinu i Parizu.

- Dio odgovora na ono što se zapravo događalo na području BiH nalazi se u tim arhivima i dok se oni ne otvore do istine nećemo doći. Trebamo inzistirati na njihovu objelodanjivanju, posebno zato što se istina dijelom formira u Haagu a, na žalost, mnogi aktivni ili djelomično aktivni sudionici toga vremena dostavili su dokumentaciju u Haag kazao je Zubak, naglasivši da je vrlo malo dokumenata koje je u Haag poslala bošnjačka ili srpska strana. Po njemu, međunarodna zajednica u BiH imat će još puno posla, a ključnu ulogu za promjene i uređenje BiH imati će Amerika i Bruxelles.

Sudionici Okruglog stola, kako prenosi Večernji list, izrazili su ogorčenost, razočaranost, pa čak i ljutnja na većinu današnjih hrvatskih političkih predstavnika.

Predsjednik Hrvatske zajednice Herceg Bosna Vladimir Šoljić kazao je kako se manipulira brojem žrtava, izbjeglih, manipulira se ambijentom i događanjima, kao i uzrocima zbivanja u BiH od 1991. do 1995.

Bivši predsjednik HDZ BiH Božo Raič, prisjetio se 18. studenoga 1991., kada je u hotelu u Grudama proglašena HZ HB.

-Toga 18. studenoga 1991. u hotelu u Grudama okupila nas je nevolja i svijest da Hrvati zauvijek mogu nestati s ovih područja. Pao je Vukovar, granatirala se Škabrnja. Nismo bili ushićeni, jer radilo se o povijesnom trenutku za Hrvate, bili smo tužni, uplašeni i zabrinuti. Danas o tome, kako smo se mi osjećali i što smo govorili, govore oni koji su tada bili stotinama kilometara daleko od Gruda, kazao je raić.

Okrugli stol, prvi put, okupio je najviše sudionika političkih zbivanja od početka 1991. godine. Zanimljiva su bila izlaganja Joze Marića, Martina Raguža, Zdenka Ćosića, Ive Andrića Lužanskog, Jadrana Topića i Pere Zelenike, Mirka Zelenike te Ivice Milvončića. Sudeći po njima, HZ HB, iako danas gotovo marginalizirana, ključ je za traženje političkog rješenja za bh Hrvate.

28.3.2008.
Pincom.info