subota, ožujka 21, 2009

Diskriminacija u obrazovanju Hrvata u BiH


U Hercegovačko-neretvanskom kantonu zabranjeno je uvođenje hrvatskog nastavnog plana i programa za devetogodišnje školovanje.Hrvatski kantonalni ministri obrazovanja u BiH i Zavod za školstvo u Mostaru ocijenili su odluku bošnjačkog ministra obrazovanja Esada Dželilovića u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) da zabrani uvođenje hrvatskoga nastavnog plana i programa za devetogodišnje školovanje obrazovnom diskriminacijom i kulturnom asimilacijom.

Dželilović je odbio izdati odobrenje za nastavni plan i program na hrvatskom jeziku za devetogodišnje osnovne škole što su ga zajednički izradili Zavod za školstvo u Mostaru i hrvatski kanonalni ministri obrazovanja.

- Ministrova izjava da u HNK-u treba izraditi jedan i jedinstven nastavni plan i program za hrvatsku i bošnjačku djecu koji će obuhvatiti sve specifičnosti jednostavno ne stoji niti je po zakonu i Ustavu FBiH i BiH. Odbijanjem saglasnosti i tom izjavom ministar očituje svoje prave namjere o nedopustivoj unitarizaciji obrazovanja i školstva, zastupa proces asimilacije i zatiranja ustavnih prava konstitutivnih naroda u BiH na vlastit jezik, obrazovanje, nastavne planove i programe na vlastitu jezika - rekao je ministar obrazovanja Zapadnohercegovačkog kantona Vjekoslav Čamber.

Direktor mostarskog Zavoda za školstvo Jago Musa ocijenio je nekorektnim što ministar Dželilović uopšte nije odgovorio na upit treba li postojati hrvatski nastavni plan i program.

Po ustavnim odredbama obrazovanje u BiH je u nadležnosti kantona, a Hrvati i Bošnjaci imaju pravo organizovati nastavu na svojemu jeziku i po vlastitu nastavnom planu i programu.

(javno)