petak, ožujka 27, 2009

Grbavica: Napokon gradnja crkve koju je godinama opstruirao Željko Komšić

SARAJEVO - Župa sv. Ignacija u sarajevskom naselju Grbavica dobila je, nakon devet godina i brojnih problema, urbanističku suglasnost za izgradnju prostorija za pastoralno djelovanje, crkve i zvonika, javila je Katolička tiskovna agencija.

Na oko 800 m2 i lokaciji ispred sadašnje župne kuće uslijedit će izgradnja kada se riješe ostali imovno-pravni odnosi jer je lokacija u viševlasničkom posjedu.

Mogućnost građevinskih radova župnik p. Vinko Maslać očekuje na jesen ove godine ako sve bude išlo po zacrtanom planu.

Pored crkve, čija će unutrašnjost obuhvaćati oko 200 m2, bit će sagrađen zvonik i nova župna kuća potrebna za život i rad svećenika ove župe. U razgovoru za Katolički tjednik, župnik p. Vinko, kazao je kako se župljanji neizmjerno raduju zbog mogućnosti gradnje crkve jer će im adekvatan prostor omogućiti normalno odvijanje duhovnog života, sakramenata i molitve.

Zanimljivo je da je upravo izgradnja ovog sakralnog objekta svojedbno bila razlog spora vrha Katoličke crkve i aktualnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, SDP-ovca Željka Komšića. Podsjetimo, svojedobno je kardinal Vinko Puljić, upravo zbog cijele ove situacije, ignorirao Komšićevu inauguraciju. Naime, u vrijeme dok je Komšić bio na čelu općine Novo Sarajevo, na čijem se teritoriju treba graditi crkva - dozvola za gradnju nije dobivena. Istodobno, na teritoriju ove općine dva velika poslovna objekta podigao je, pod ne do kraja rasvijetljenim okolnostima, Selver Oruč, za kojeg se tvrdi da je SDP-u vrlo blizak bošnjački tajkun.

Zanimljivo je da su se i mještani naselja Grbavica, uglavnom Bošnjaci, protivili izgradnji katoličke crkve.

Prije deset godina ova župa je također bila u središtu pozornosti javnosti, kada je ispred župne kuće aktivirana eksplozivna naprava.

27.3.2009.

A.Zornija/Pincom.info