četvrtak, ožujka 12, 2009

Kardinal Puljić: Provale u katedrale nemaju samo lopovski karakter

MOSTAR - Osvrćući se na provale koje su se ovih dana dogodile u banjolučkoj i sarajevskoj katedrali, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić kazao je u kući susreta "Emaus" u Bijelom Polju kod Mostara kako ima dojam da te provale nisu samo lopovskog karaktera.


"To nas opterećuje jer su provalnici željeli time poslati neku poruku i unijeti neku nesigurnost", kazao je kardinal, dodavši kako "ovo društvo diše nesigurnošću".


"Ovom društvu treba vratiti povjerenje u život, sigurnosti i vlast, koja treba raditi za svakog čovjeka i da svatko treba biti jednak pred zakonom. Zakon mora štititi svakoga u njegovu osobnom, nacionalnom i vjerskom identitetu", kazao je kardinal Puljić.


On je postavio pitanje kako pomoći domaćim političarima i međunarodnim predstavnicima da se napokon skine sumorna slika te da se vrati jedna vedrija perspektiva i vjera u to da iako smo siromašni, u tom siromaštvu možemo dostojanstveno živjeti.


Zbog sve učestalijih napada na vjerske insitucije u BiH u Međureligijskom vijeću u BiH prikupljaju se podaci o svim povredama vjerskih prava, kazao je kardinal Puljić, ali nije želio komentirati djelovanje pojedinih vjerskih zajednica, kazavši kako on može biti odgovoran samo za Katoličku crkvu.


Komentirajući povratak i odlazak katolika iz pojedinih biskupija, kardinal je kazao kako je razlog smanjenja katolika u BiH taj što su se na pojedina područja vratili samo stariji ljudi koji umiru, a da mlađi povratnici ne mogu ekonomski opstati, pa ponovno odlaze.


Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić upozorio je na pad nataliteta kako u katoličkim tako i u muslimanskim i pravoslavnim obiteljima.


"Osim gospodarske krize koja je zahvatile cijeli svijet, mi ovdje živimo u trajnoj krizi, a to je kriza naše obitelji, koja ne raste", kazao je biskup Perić.


Biskupska konferencija BiH koja je započela 9. ožujka u kući susreta "Emaus" u Bijelom Polju završena je jučer, a održavala se pod predsjedanjem kardinala Vinka Puljića.


12.3.2009.
Pincom.info