ponedjeljak, ožujka 30, 2009

Komšić opet kontroverzan: Hrvati i Srbi napuštali Sarajevo iz ekonomskih razloga!


Član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da su sarajevski Srbi i Hrvati taj grad napuštali, prvenstveno, iz ekonomskih razloga, ali i zbog osjećaja drugorazrednosti
"Politički gledano, taj val iseljavanja krenuo je u ratu uz veliku pomoć tadašnjih političkih struktura i vlasti. Međutim, uvjeren sam da su ekonomski razlozi, prije svega, natjerali te ljude da i nakon rata nastave napuštati Sarajevo", tvrdi Komšić.


Ovu izjavu, koja će nesumnjivo izazvati brojne reakcije, Komšić je dao gostujući u programu Televizije OBN. On je još rekao da je posljednji rat promijenio strukturu stanovništva u BiH, pa samim tim i u Sarajevu. Podsjetimo, u Sarajevu je prije 1992. živjelo oko 40.000 Hrvata, a danas ih je svega 15-tak tisuća. Odlazili su (i) zbog brojnih diskriminatorskih postupaka, uključujući i uskaćivanje dozvola za gradnju katoličkih crkvi, pa i u općini (Novo Sarajevo) u kojoj je Komšić bio načelnik...


Inače, govoreći o televizijskom kanalu na hrvatskom jeziku, Komšić je rekao da se ne treba ograničiti na jedan tv-kanal, jer bi to bilo veoma loše za najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH.

- Logičnije mi je da Hrvati budu prisutni na svakom djelu BiH, da budu jednaki i pokažu sve svoje vrijednosti, nego da se ograniče na jedan tv-kanal, jer time ništa ne dobivaju, ocijenio je Komšić.

Naglasivši da Hrvati u BiH nisu institucionalno jednakopravni, Komić tvrdi da će doći vrijeme kada će to biti promijenjeno.

«Kao član Predsjedništva BiH nemam kapaciteta da takve stvari promijenim, ali to u svakom slučaju mogu vladajuće stranke u BiH. Bez obzira na sve, uvjeren sam da će doći vrijeme kada će se i to promijeniti», smatra Komšić.


Govoreći o sastancima lidera SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA Milorada Dodika, Dragana Čovića i Sulejmana Tihića, hrvatski član Predsjedništva BiH je rekao da se ne slaže s takvim načinom rješavanja problema u BiH, ali da je u svakom slučaju potreban dogovor koji će imati širi koncenzus.

Komšić je ponovio da neće ići u Beograd dok iz pritvora ne bude pušten osumnjičeni za ratne zločine Ilija Jurišić.

Srna