ponedjeljak, ožujka 09, 2009

Domazet: CIA ima pravo, EU se raspada po šavovima

U medije je procurila projekcija američke obavještajne agencije CIA-e, koja bi trebala biti završena do 2020. godine, a koja najavljuje raspad Europske unije i podjelu Europe na tri velika dijela: Zapadnu Europu, Novu Europu i Istočnu Europu.

CIA u Zapadnoj Europi, ako je vjerovati vjerodostojnosti podataka objavljenih u medijima, vidi Njemačku, Francusku, Veliku Britaniju i Austriju. U Novoj Europi trebale bi se naći Estonija, Latvija, Češka, Slovačka, Slovenija, ali i Hrvatska, dok bi Istočna Europa bila sastavljena od zemalja iz tzv. 'pravoslavne zone', a osim Rumunjske, Bugarske, Srbije, Makedonije i Grčke u nju bi ušla i Bosna i Hercegovina.

Bosna i Srpska

O novoj projekciji CIA-e razgovarali smo s Davorom Domazetom, sudionikom i planerom glavnih vojnih operacija u Hrvatskoj od početka do svršetka rata i istaknutim vojnim analitičarom.

Domazet tvrdi kako su strateške procjene, poput ove CIA-ine, neophodan dio nacionalne sigurnosti

Podjela Europe

Američka obavještajna agencija CIA u svojoj projekciji svijeta, koja bi trebala biti završena do 2020. godine, zamišlja Europu kao cjelinu sastavljenu od tri velika dijela, a jedan dio bio bi nazvan Balkanskom federacijom. Taj bi dio trebao uključivati jugoistok Europe, koji je naseljen uglavnom pravoslavnim narodima.
svake zemlje.

- Gledajte, na početku valja naglasiti kako CIA svoje strateške prosudbe često namjerno pušta u javnost kako bi započelo i ostvarivanje tih prosudbi. No, Europska unija se raspada po svim šavovima i to je vrlo izvjesno, samo mi to ne znamo. Dolazi vrijeme više polarnog svijeta. Među novim središtima moći će još uvijek prednjačiti Sjedinjene Američke Države. Za SAD-om slijedi Rusija, pa Kina, Indija, islamski svijet na čelu s Iranom, Latinska Amerika i tek na kraju Europa. To uopće ne čudi jer je Europska unija valjda jedina federacija koja uništava svoj vlastiti identitet. Nova svjetska moć morat će se preseliti na Put svile koji počinje u Hrvatskoj a završava na Filipinima. Traži se slamka spasa za EU, a to upravo pokazuje ova CIA-ina projekcija, koja je zapravo temeljena na proširenim zemljama Austro-Ugarske koje se oslanjaju na Put svile s jedne strane, te Rusije koja se oslanja na islamski svijet s druge. To što je CIA svrstala BiH u Istočnu Europu nimalo ne čudi. Razlog tome je Republika Srpska. Danas više ne možemo niti govoriti o Bosni i Hercegovini, već zbog Dodikove politike imamo Bosnu i Srpsku - iznio je svoje mišljenje Domazet.

Velika Britanija diktira politiku Slovenije

Kao i CIA i Hrvatska je radila svoje geostrateške prosudbe. Do 2000. godine takve prosudbe radile



su se, prema Domazetovim riječima, redovito, no nakon toga s velikom sigurnošću mogu reći da se geostrateške procjene više ne rade, jer da se rade ne bismo ovako lutali. Doći u situaciju da nas Slovenci ovako ponižavaju je uistinu porazno. Vratili smo se u 1989. godinu kada je istu stvar radio Milošević. Ali, kada govorimo o Slovencima, treba vidjeti ulogu Velike Britanije u njihovoj politici. Nije slučajno engleska kraljica nedavno posjetila Sloveniju. Ono što su Britanci provodili 1989. godine pa nadalje u suradnji sa Srbijom, to isto sada čine sa Slovenijom. To je potpuno jasno - kazao nam je Domazet, koji je otkrio kako su od njega i Amerikanci tražili strateške prosudbe, bez kojih se, tvrdi, ne može kreirati obrana zemlje.

Nakon 1998. godine - rat s Haaškim sudom i medijima

Strateške projekcije hrvatskih službi Domazet razdvaja na one prije 1998. godine i one poslije, koje


se potpuno razlikuju zbog pojave novih ugrožavanja koja prijete Hrvatskoj.

- Do Oluje je Hrvatska bila ugrožena zbog vojnih akcija Srba. Nakon 1998. godine započinju prijetnje asimetričnog rata, odnosno rata niskog intenziteta s Haškim sudom u kojem uvelike sudjeluju mediji. Vojna sila je tvrda sila, dok su mediji meka sila. Za razliku vojnog, medijski rat nije krvav, ali glave čini suvišnima. Pogledajte samo koliko su mediji uništili ljudi i čitavih obitelji. U spomenuti asimetrični rat uz Haaški sud uključuju se HHO, Vesna Pusić i njezin Odbor, Latinica i mnogi drugi koji pokušavaju dokazati da je Hrvatska uspostavljena na nezakonitim temeljima - ispričao nam je na kraju Domazet.

javno.hr