utorak, ožujka 17, 2009

Opljačkano više od milijardu maraka

SARAJEVO - Prema procjeni Centra za humanu politiku, organizirana, uvezana i moćna političko-kriminalna struktura iz BiH opljačkala je više od milijardu maraka u 2008. Nadalje, iz Centra navode kako su opljačkana javna sredstva koja su u prošloj godini trebala biti namijenjena za povećanje mirovina i drugih socijalnih primanja, bolju zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, nova radna mjesta, izgradnju autoputova i razvoj.

Zatvorena država


Srđan Blagovčanin iz Transparency Internationala, istaknuo je kako ovakvi podaci ne predstavljaju ništa neočekivano. “Godinama upozoravamo kako je najveći problem našeg društva prisutnost korupcije na vrhovima vlasti, odnosno involviranost najviših državnih službenika u razne oblike kriminala”, istaknuo je Blagovčanin. On je kazao kako je BiH zatvorena država, gdje se političari stavljaju isključivo u službu vlastitih interesa, a ne u službu općih interesa. “Oblik zatvorene države je najgori oblik korupcije i protiv koga se teško boriti”, rekao je Blagovčanin. Dodao je kako su najbolji primjeri koliko se teško procesuiraju ovakvi slučajevi, afera s Miloradom Dodikom i slučajem Razvojne banke.

Bez rezultata

Blagovčanin navodi kako je u slučaju Dodika SIPA uradila sve po zakonu i legalno, ali su došle zastrašujuće reakcije iz RS-a, a direktor Razvojne banke Ramiz Džaferović je bukvalno istjerao Financijsku policiju iz prostorije banke. Isto tako, on smatra kako je korupcija na vrhovima vlasti generator za sve ostale oblike korupcije, ali, nažalost, u borbi s tim oblikom korupcije nisu postignuti značajni rezultati.

Piše: Dragan Bradvica/dnevni-list.ba