petak, ožujka 13, 2009

Biskupe se izgoni iz Banje luke i Sarajeva

Biskupe se izgoni iz Banje luke i Sarajeva

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH) smatraju da se iza provala u sarajevsku i banjolučku katedralu krije poruka biskupima da tu nisu sigurni, te da to dovoljno govori o društveno političkom stanju u našoj zemlji. “Prvo smo dobili tužnu vijest o provali u banjolučku katedralu, onda sam jutros dobio tužnu vijest o provali u sarajevsku katedralu. Stječe se dojam da te provale nisu samo lopovskog karaktera. Željeli su dati neku poruku, unijeti jednu nesigurnost”, kazao je nakon proljetnog zasjedanja biskupa u Mostaru kardinal Vinko Puljić.


Povratak zanemariv

Na to se nadovezao i mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, podsjetivši da je katedrala biskupova katedra, mjesto odakle biskup službeno naučava, gdje službeno i u najvećoj formi liturgijski slavi Boga, što incidente u Sarajevu i Banjoj Luci čini još težima. “Kao da je netko htio baš to, toga biskupa, tu katedru i tu njegovu katedralu poniziti. Možda zato što se i kardinal Vinko i biskup Franjo nastoje maksimalno boriti za ljudska prava, jer su na osobit način pogođeni u svojim dijecezama. Možda je baš to jedna strašna poruka biskupima, kojom se kaže kako se ogleda njihova borba za pravo i pravdu”, rekao je biskup Perić. Kardinal je kazao da društvu u kojem živimo treba ljudima vratiti povjerenje u život, povjerenje u sigurnost, povjerenje u odgovornu vlast i zakone pred kojima bismo svi trebali biti jednaki u osobnom, nacionalnom i vjerskom identitetu. Pitanje je, kazao je on, kako pomoći domaćim političarima da nas iz ove sumorne situacije dovedu u perspektivnu, pa da, iako smo siromašni, u tom siromaštvu dostojanstveno živimo. Tijekom proljetnog zasjedanja u Mostaru biskupi su sa žalošću konstatirali i da je povratak katolika na svoja ognjišta u protekloj godini zanemariv, da opada i broj postojećih vjernika u Vrhbosanskoj i Banjolučkoj dijecezi zbog neodrživog opstanka i obespravljenosti Hrvata u BiH. “Tamo su se vratili samo stariji ljudi i oni umiru, a kuće se zatvaraju. Oni koji su sposobniji za život, teško ostvaruju taj održivi život i odlaze”, kazao je kardinal, dodavši da je problem opstanku i ostanku katolika u dvije ugrožene biskupije i nejednakopravnost. Biskupi su alarmirali na odgovorne da se pozabave ovim pitanjem, naglasivši da je i naša obitelj u velikoj krizi.

Prvi dan s biskupima i nuncij

“Osim gospodarskih i financijskih kriza koje su zahvatile čitav svijet, mi ovdje živimo već godinama u našoj trajnoj krizi koja se, nažalost, sve više pogoršava, a to je kriza naše obitelji koja ne raste. Ovdje ne govorim o katoličkoj, nego i o pravoslavnoj i muslimanskoj obitelji. Napose ne raste katolička zbog nepovratka i još više zbog odlaska vjernika”, kazao je biskup Perić. Dodao je da se taj problem mnogima može činiti malen, no da se radi o egzistencijalnim problemima. “Crkva može postojati samo ako ima života, života fizičkoga i života duhovnoga”, ustvrdio je on. Proljetno zasjedanje biskupa u Mostaru održano je od 9. do 11. ožujka, a uz domaće biskupe bilu su mu nazočni i predstavnici hrvatske, talijanske i međunarodne biskupske konferencije. Prvog dana zasjedanja s biskupima se susreo i apostolski nuncij u BiH Alessandro D'Errico.

Nakrivo nasađena državna struktura

Kardinal je kazao da Vatikan i Sveta Stolica bivaju informirani o stanju u BiH, te da se zauzimaju za opstanak Crkve na našim prostorima i za jednakopravnost. Dodao je pak da Vatikan ne može pomoći po pitanju političke strukture u BiH, za koju odgovorni moraju biti oni koji su je načinili kakvom jesu. “Ako je ovako nakrivo nasađena državna struktura, tu Sveta Stolica nije sudjelovala, ali neumorno traži da se i ovdje ostvaruju ljudska prava i poštivanje svakog čovjeka”, kazao je kardinal.

(dnevni list)