petak, rujna 25, 2009

Uhićeni pripremali oružje u Bugojnu

MOSTAR – Muhamedu Rustempašiću, koji je prekjučer uhićen na graničnom prijelazu Gradiška i osumnjičen za kazneno djelo neovlaštenog prometa oružja i vojne opreme te proizvodima dvojne upotrebe, određen je jednomjesečni pritvor, potvrdio nam je glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić. Tridesetčetverogodišnjem Bugojancu pritvor može trajati do 22. listopada.

U skupini s bratom

“Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji utemeljena sumnja da je osumnjičeni počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret. Sud je odredio pritvor ocjenjujući da postoji utemeljena opasnost od bijega osumnjičenog”, rekao je Grubešić. Rustimbegović je, doznajemo, bio dulje vremensko razdoblje pod policijskom prismotrom zbog nelegalne proizvodnje oružja, a nakon što se nije odazvao na poziv za saslušanje, taj nadzor je pojačan i uslijedilo je uhićenje zbog pokušaja bijega iz zemlje. Muhamed je inače brat Rijada Rustempašića, koji je bio osumnjičen za terorizam, a Muhamed se tereti za iste okolnosti kaznenih dijela kao i Rijad. Iako ovo kazneno djelo nije terorizam, promet oružja je zabranjen u slobodnoj trgovini baš iz razloga jer bi se lako moglo iskoristiti za terorističke akte. Muhamed je, doznajemo, u istoj skupini kao i Rijad, i istraga protiv ove skupine se nastavlja.

Barčićevi sljedbenici

Rijada Rustempašića su pripadnici Antiterorističke postrojbe FUP-a u ožujku prošle godine uhitili zajedno s Muhamedom Mecom, Abdulahom Handžićem, Edisom Velićem i Muhamedom Fičerom zbog sumnje da su navodno pripremali bombaške napade na katoličke vjerske objekte u BiH. No, oni su u svibnju prošle godine pušteni na slobodu u nedostatku dokaza. Rijada mnogi sumnjiče i za niz drugih terorističkih napada, kao što su oformljivanje kampova za obučavanje terorista na području Bugojna i Travnika, pripremanje terorističkog napada na tadašnjeg predsjednika SAD-a Georgea Busha, ali i za tzv. zauzimanje džamija.

Pripremali napade?

Jučer su se pojavile i informacije da je bh. Tužiteljstvo uhitilo Muhameda Rustempašića zbog pritiska njemačke obavještajne službe koja je u posljednje vrijeme imala informacije da skupina u kojoj su i braća Rustempašić pripremaju određene terorističke napade. Član stručnog tima jugoistočne Europe za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala Dževad Galijašević smatra da je cilj uhićenja da vlasti pokažu Europi da rade na suzbijanju terorizma.

Poznatiji brat

Rijad Rustempašić izašavši u javnost rekao da Muhameda pokušavaju prikačiti uz njegov slučaj. Rekao je da je više od stotinu osoba iz njihova sela i društva u zadnje dvije godine privođeno. Tvrdi da Muhamed nije htio pobjeći, nego obići rodbinu u Australiji. Internetske stranice pune su Rijada Rustimpašića kako u pozitivnom, tako i u negativnom smislu.

Piše: Vanja Bjelica / dnevni-list.ba