utorak, rujna 22, 2009

Samo osmina pomoći stigla je u BiH

SARAJEVO – Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u izjavi za Dnevni list je prokomentirao izjavu bivšeg čelnika Ujedinjenih naroda u BiH generala Jacques Kleina kako je u BiH stiglo više međunarodne pomoći nego u poslijeratnu Njemačku ili Japan. Kardinal kaže da takve izjave ne stoje zbog činjenice da se iz spomenute izjave može zaključiti kako su pojedinci taj novac “strpali” u svoje džepove. No, prema riječima kardinala Puljića, veliki dio novca međunarodne zajednice koji je bio namijenjen našoj zemlji, nestao je upravo na putu prema BiH.

Novac “nestao”

“Mene je ta tvrdnja zaboljela, jer ispada kao da smo mi sva ta sredstva strpali u svoje džepove i protraćili, a neće se realno zapravo pogledati gdje su ta sredstva utrošena. U tom smislu se sjetim iz bivše Jugoslavije jedne zgode koja metaforički može okarakterizirati i Kleinove riječi”, kazao je kardinal. Ispričao nam je kako su se jednom zgodom vojnici žalili zapovjednicima da nemaju meso za ručak.
“Onda ih je zapovjednik postrojio, uzeo grudvu snijega i dao prvome vojniku da proslijedi drugome i tako do kraja postroja. Onaj zadnji je kazao zapovjedniku: 'druže komandire nema snijega'. Ovaj mu je odgovorio: 'eto zašto nemate mesa za ručak'”, ispričao je kardinal Puljić zgodu koja slikovito prikazuje kako su nestala sredstva međunarodne pomoći. “Spomenuta sredstva pomoći su kao dodijeljena nama, ali je do danas u BiH stiglo jako malo. Otprilike jedna osmina je stigla u BiH, a sve ostalo se negdje na putu do nas istopilo kao ona grudva snijega”, tvrdi kardinal. Također ističe da bi želio pitati gdje je onih osam milijuna eura namijenjenih za povratak prognanika u Republiku Srpsku. “Pitam također i za one milijune namijenjene za Srebrenicu kao i za milijune navodno ugrađivane u infrastrukturu, a opet su gradovi bili bez vode. Koliko je od toga stiglo i tko je to 'istopio'? Očigledno je 'ganja' se mali kriminal, da se razumijemo i to treba, međutim, veliki kriminal izgleda nije kriminal. To je ono u čemu treba biti korektan prema BiH”, istaknuo je Puljić.

Kleinova izjava

Podsjetimo, Klein je istaknuo kako je međunarodna zajednica u BiH potrošila mnogo više po glavi stanovnika nego što je nakon Drugog svjetskog rata dano Njemačkoj ili Japanu za obnovu zemlje, oko 14 milijardi dolara, ali bez većih rezultata.
Klein je ustvrdio da je milijarda dolara nestala te je pozvao “one koji znaju gdje se novac nalazi” da to kažu ili da ga vrate svojoj državi kojoj pripadaju, dodajući da se to “vjerojatno neće dogoditi”. On je također izrazio je zabrinutost zbog trenutačnog stanja u BiH i dodao da će ako Bosna i Hercegovina ne bude funkcionirala to diskreditirati EU, NATO i UN, koji su tvrdili kako će ona biti uspjeh.
“U Bosni i Hercegovini je nakon rata trebalo zakonom zabraniti nacionalne stranke i reći kako biste bili politička stranka, morate imati ekonomsku platformu”, rekao je Klein.
On je naveo da BiH mora definirati svoj ustav i reformirati mnoge zakone, kao što je i onaj koji nalaže da predsjednik mora biti pripadnik jednog od tri konstitutivna naroda, što je prema Kleinovim riječima besmisleno, jer znači da netko tko je na primjer Židov, a državljanin je BiH, ne može se kandidirati za predsjednika države.

Piše: Antun Mrkonjić / dnevni-list.ba