utorak, rujna 08, 2009

Čoviću i Bičakčiću prijeti do 15 godina zatvora

SARAJEVO- Suđenje predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću te bivšem federalnom premijeru Edhemu Bičakčiću počinje danas izvođenjem uvodnih riječi Državnog tužiteljstva koje u optužnici tereti ovu dvojicu za zloporabu položaja i ovlasti te kupovinu, odnosno obnavljanje stanova novcem iz federalnog proračuna tijekom 1999. i 2000. Naime, nakon izjašnjavanja o krivnji pred Odjelom II Suda BiH za organizirani kriminal na kojem su se Čović i Bičakčić izjasnili da nisu krivi, uslijedila je ljetna stanka tijekom koje su se odvjetnički timovi dvojice političara pripremali za suđenje.


Kako doznajemo obrana će zastupati stavove kako je Sud BiH nenadležan u ovom postupku te kako su protiv dvojice političara prikupljeni nezakoniti dokazi. S druge strane, Tužiteljstvo namjerava dovesti niz svjedoka kao i vještaka ekonomske struke, a pripremili su i veliki broj dokumentacije koja se odnosi na navodnu raspodjelu sredstava iz federalnog proračuna.

Osporavanje optužnice

Bičakčićev odvjetnik Žarko Bulić ustvrdio je tijekom izjašnjavanja o krivnji kako su njegov klijent i Čović u to vrijeme imali imunitet koji je 2002., odlukom visokog predstavnika ukinut. Stoga je izrazio stav kako njihov imunitet vrijedi i nakon što su otišli s dužnosti. On je osporio i nadležnost Suda BiH tvrdeći kako ta institucija nije postojala u vrijeme kada je protiv Bičakčića podignuta optužnica. No, državni tužitelj Peter Kornek pojasnio je kako ne postoji doživotni imunitet i da se ni u kom slučaju ne može osporavati nadležnost Suda BiH.

Iznenađenje

Iako je Bičakčić pred sudom kratko izjavio da nije kriv te nije imao drugih komentara na optužnicu, njegov nekadašnji zamjenik i bivši ministar financija Dragan Čović ponovno je iznenađen još jednim sudskim procesom koji se protiv njega vodi.
“Tri godine nakon rata sam došao u Sarajevo raditi i jedina moja pogreška je što sam puno radio”, rekao je Čović. On je rekao da je za njega iznenađujuće da se ovaj proces protiv njega još uvijek vodi na ovom sudu. “Tri godine nakon rata sam došao u Sarajevo raditi i jedina moja pogreška je što sam puno radio”, rekao je Čović. Inače, Bičakčić i Čović optuženi su da su u svojstvu federalnog premijera, odnosno zamjenika premijera i ministra financija, tijekom 1999. i 2000. donijeli protuzakonite odluke o izdvajanju novca iz federalnog proračuna za kupnju i adaptaciju stanova za vladine dužnosnike i zaposlenike. Tužiteljstvo Bičakčića i Čovića tereti da su proračun Federacije oštetili u ukupnom iznosu od 7,8 milijuna maraka. Među onima koji su protuzakonito dobili stanove je navodno i donedavni federalni premijer Nedžad Branković.

Optužnica

Bičakčić i Čović su optuženi da su u funkciji premijera i ministra financija Federacije BiH bez odluke Vlade 18. siječnja 1999. navodno donijeli i potpisali Odluku o rasporedu sredstava proračuna za 1999. za stambena pitanja, kojom je iz sredstava tekućih rezervi odobren iznos od 3,2 milijuna maraka za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u tijelima zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti. Optuženi su zatim 20. siječnja 1999., navodno, donijeli i potpisali Odluku o rasporedu sredstava proračuna za 2000. za stambena pitanja, kojom je iz sredstava rezervi odobren iznos od 4,6 milijuna maraka za istu namjenu, na osnovu kojih je izvršena kupovina stanova za određeni broj osoba, uključujući bivšeg federalnog premijera Nedžada Brankovića.

Izjašnjenje

Državni sud je optužnicu protiv Dragana Čovića i Edhema Bičakčića potvrdio 23. travnja ove godine, dok su se 22. lipnja, na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom II za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju suda optuženi predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović te bivši federalni premijer Edhem Bičakčić izjasnili da nisu krivi.

Piše: Dario Pušić / dnevni-list.ba