srijeda, rujna 30, 2009

Hrvati podijeljeni između međunarodne zajednice i Dodika

MOSTAR – Inicijativa da se ponovno počne razgovarati o reformi Ustava BiH i preustroju zemlje ovih dana ima i previše s hrvatske strane, a zahtjevi za uplitanje međunarodne zajednice u proces reformi sve su glasniji. Poznato je da predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović već odavno neizravno u javnost plasira ideju o sazivanju regionalne konferencije zemalja potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma, dok je primjerice HSP (Đapić-dr.Jurišić) za sazivanje međunarodne konferencije o novom ustavu.
Podijeljenost Hrvata u pitanju od vitalnog interesa ovoga puta ogleda se u pristranosti jednih k RS-u, točnije premijeru tog entiteta Miloradu Dodiku, a drugih kontra strani - međunarodnoj zajednici.
Čović u Banjoj Luci

Hrvatski političari, mnogi smatraju, traže od regionalnih i EU čelnika da im osiguraju teritorijalnu ravnopravnost, za koju se ne mogu izboriti kroz Prudski i procese slične njemu.
Dodik, bez čijeg pristanka ne bi bilo sastanka regionalnih čelnika, kažu izvori bliski HDZ-u BiH, u svakom pogledu podržava Čovića, što pokazuju i stalni kontakti ova dva političara. U prilog tomu ide i informacija da Čović i Dodik sklapaju novi “pakt” i da bi se ovih dana, točnije do kraja tjedna trebali sastati u Banjoj Luci gdje bi razgovarali o bitnim pitanjima s domaće političke scene.
Iz HDZ-a BiH ovih dana nismo mogli dobiti službenu informaciju o tome putuje li Čović sutra u Banju Luku, i kojim povodom, no glavni tajnik SNSD-a Rajko Vasić jučer nam je rekao da, “koliko znaju u stranci” sastanka nema.
Pored “velike ljubavi” Čovića i Dodika, u RS-u, točnije SNSD-u, nisu presretni zbog, kako kažu, stalnog “navaljivanja” Hrvata na početak ustavnih reformi, te smatraju da bez dogovora sva tri naroda, nema pomaka u dogovorima.

Hrvatski pogledi

Mnogi politički analitičari iz RS-a, kao i oporbi, smatraju da je Čović približio stavove Dodiku, kako bi ga iskoristio za mogući treći entitet, koji je Čović obećavao svojim glasačima već odavno, a koji nikada nije zaživio ni kao inicijativa s hrvatske strane, dok hrvatska strana optužuje istog za pakt s Dodikom koji šteti hrvatskom narodu.
“Čovićevi istupi u Podgorici i Beogradu u potpunosti odudaraju od interesa Hrvata u BiH, a poklapaju se s interesima RS-a. Izvjesno je da politički predstavnici tri naroda u BiH, među kojima je i Čović, ne mogu ili ne žele samostalno donijeti novi ustav”, kažu iz HSP-a dodajući da je najočitiji pokazatelj nemogućnosti postizanja dogovora unutar domaćih političkih struktura propali Prudski sporazum. Bošnjački čelnici u cijeloj priči, već mjesecima stoje po strani tražeći nove partnere na hrvatskoj strani za razgovore.

HSP: Čović brani RS

Iz HSP-a (Đapić-dr.Jurišić) tvrde da srpsko političko vodstvo nikada neće dobrovoljno pristati na ustavne promjene koje bi se odnosile na cijelo područje BiH. “Zbog toga je nužno uplitanje međunarodne zajednice u taj projekt na čelu sa SAD-om. Zastupanje interesa RS-a od srpskoga političkoga vodstva naravno ne čudi, no čudi kada njihove stavove brani HDZ BiH i njegov predsjednik Dragan Čović”, kažu iz HSP-a.

Piše: Vanja Bjelica / dnevni-list.ba