srijeda, rujna 16, 2009

Strani suci i tužitelji ostaju do 2012., ali s manjim ovlastima

SARAJEVO - Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu podržao principe (prvo čitanje) Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o Sudu BiH i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužiteljstvu BiH, kojima se definira mandat međunarodnih sudaca i tužitelja.


U prosincu 2009. ističe prijelazni petogodišnji mandat tijekom kojeg su međunarodni suci i tužitelji postupali pred Sudom i Tužiteljstvom BiH. Međutim, uslijedile su inicijative za produžetak ovog prijelaznog razdoblja i ostanak međunarodnih sudaca i tužiltelja i nakon 2009.


Predloženim izmjenama Zakona o Sudu BiH produžava se mandat međunarodnih sudaca u prijelaznom razdoblju do 31. prosinca 2012. u drugostupanjskoj instanci u Odjelu za ratne zločine, s tim da u Apelacionom vijeću može sudjelovati samo jedan međunarodni sudac.


Definirano je da međunarodni suci mogu sudjelovati u radu na započetom predmetu Odjela I Krivičnog odjeljenja samo ako je rad na tom predmetu započeo prije stupanja na snagu ovog zakona.


Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužiteljstvu BiH bit će omogućeno produžavanje mandata međunarodnim tužiteljima u Posebnom odjelu za ratne zločine nakon 31. prosinca 2009. Ovo prelazno razdoblje može trajati najduže do 31. prosinca 2012.


Predloženim izmjenama i dopunama Zakona je utvrđeno da međunarodni tužitelji ne mogu biti zamjenici glavnog tužitelja niti obavljati dužnost rukovoditelja i zamjenika rukovoditelja Posebnog odjela za ratne zločine.


Usvojene izmjene krivičnog zakona


Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, koji je jedan od zakona s liste obveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, usvojen je večeras u prvom čitanju u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Predloženim zakonom vrše se usklađivanja postojećeg zakona s međunarodnim standardima i uvode rješenja kojima se nastoji preventivno djelovati na potencijalne počinitelje krivičnih djela.

Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, koji, između ostalog, predviđa i mogućnost izjašnjavanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, vraćen je Zajedničkom povjerenstvu za ekonomske refome i razvoj.


Podršku zastupnika u prvom čitanju dobio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona ou pravnom postupku, kojim se poboljšavaju i pojašnjavaju postojeća rješenja.

Jedna od odredaba ovog prijedloga zakona određuje da sukob nadležnosti u upravnom postupku između organa uprave BiH i organa uprave entiteta rješava Sud BiH.


Večeras je usvojen izvještaj o izvršavanju Plana aktivnosti za ispunjenje preostalih obveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, uz zaključak da Vijeće ministara i Parlamentarna skupština učine sve u narednih 15 dana kako bi se do kraja mjeseca ispunio što veći broj zahtjeva iz Mape puta.


16.9.2009.
Pincom.info/ Srna