subota, rujna 05, 2009

Pripadnici Oružanih snaga iz Bihaća postavili islamsku zastavu

BIHAĆ - Isticanje islamske zastave na vojnom poliginu na Manjači je neprimjereno i to je događaj koji zaslužuje punu pažnju - izjavio je Selmo Cikotić, ministar obrane BiH.

On je dodao kako je od generala Miladina Milojčića, načelnika Zajedničkog štožera Oružanih snaga BiH, zatražio da prema odgovornima poduzme adekvatne mjere „koje su u ovom slučaju i očekivane i logične, bez obzira na to što se cijeli slučaj može različito tumačiti".

A što se i zaista dogodilo na Manjači i tko je i zbog čega istakao islamsku zastavu na vojnom poligonu, pogotovo u ovom trenutku apsolutne političke napetosti i razjarenih nacionalističkih strasti?

Veliku zelenu zastavu sa bijelim polumjesecom na vojnom poligonu istakli su pripadnici jedinice Oružanih snaga BiH iz Bihaća koji su tu bili na završnoj obuci. Riječ je o Drugom pješadijskom bataljonu Šeste pješadijske brigade.

Ne treba zaboraviti da se taj skandal dogodio pred veliku vježbu NATO saveza u Banja Luci koja je počela. Zastava je skinuta nakon burnih reakcija pripadnika Oružanih snaga, a treba naglasiti da se cijeli skandal danima pokušavao zataškati.

Inače, vojni propisi strogo i striktno zabranjuju isticanje bilo kakvih vjerskih simbola u Oružanim snagama BiH. Naredbu o uklanjanju islamske zastave donio je general Miladin Milojičić, načelnik Zajedničkog štožera Oružanih snaga BiH.

5.9.2009.
Pincom.info