ponedjeljak, rujna 14, 2009

Fra Andrija tvrdi da se džamija u zapadnom Mostaru obnavlja na crkvenim temeljima

MOSTAR - Predsjednik HKD Napredak Mostar prof. dr. fra Andrija Nikić upito je svim nadležnim institucijama za očuvanje kulturne baštine dopis u kojem je zatražio da se izvrši arheološko iskapanje temelja džamije na Pijesku u Mostaru u naselju Zahum kako bi se utvrdilo da se na tome mjestu nalazila crkva te da je kasnije na njezinim temeljima izgrađena džamija hadži Ali-bega Lafe.


Podsjetimo, nakon što su nadležne službe Federalnog ministarstva prostornog uređenja još u rujnu prošle godine izdale potrebna rješenja, nedavno je počela i obnova džamije hadži Ali bega Lafe na Pijesku. Riječ je o jednoj od ukupno četiri džamije, koliko ih je prije rata bilo u zapadnom dijelu grada, a koje su uništene tijekom posljednjih ratnih zbivanja. Kako su mostarskom Dnevnom listu kazali u Medžlisu Islamske zajednice Mostar, džamija hadži Ali bega Lafe na Pijesku sagrađena je prije 1631., što se može utvrditi temeljem Sidžila mostarskog kadije, u kojem je među 24 mahale upisana u Zahumu i hadži Lafe mahala.

Džamija je uvrštena na listu spomenika pod zaštitom države i spada u kategoriju najvrjednijeg graditeljskog nasljeđa iz osmanskog razdoblja.


U Medžlisu Islamske zajednice Mostar kažu kako je ova džamija, s obzirom na njezinu povijesnu važnost, od velikog značenja za pripadnike islamske vjere, a
i za sve ostale građane, jer se radi o kulturnom spomeniku.

Kao i sve druge džamije, i ova će biti financirana od Medžlisa Islamske zajednice Mostar, a najjači izvor financiranja su upravo mostarski muslimani.


“Bili bismo presretni da se u financiranju obnove pridruže i ostali građani Mostara bez obzira na nacionalnost i vjeru. Kako je ova džamija jedna od tradicija suživota naroda u BiH, onda nam valja i nju obnavljati ”, istaknuli su nam iz Medžlisa IZ-a Mostar.


Od ukupno četiri prijeratne džamije u zapadnom Mostaru dosad obnovljene Baba Beširova džamija na Balinovcu i Derviš paše Bajezidagića u Podhumu, te da Medžlis Islamske zajednice Mostar priprema izradu projektne dokumentacije za džamiju hadži Saliha Temima na Babunu u Ilićima.


Fra andrija Nikić u dopisu nadležnim institucijama, međutim, navodi, kako je čudno što da predstavnici Medžlisa IZ Mostar ne pokazuju izvod iz katastra niti podatak kada je i od koje kršćanske obitelji muslimanski darivatelj, konkretno Ali beg Lafo, kupio zemljište za gradnju spomenute džamije.


On je u ime Hrvatskog kulturnog društva Napredak Mostar već upozoravao javnost i nadležne ustanove na rušenja katoličkih i franjevačkih sakralnih objekata u Mostaru, Hercegovini i Bosni, te podizanja džamija na njima.


Također, obraćao se i Zavodu za zaštitu spomenika kulture županije Hercegovačko-neretvanske u Mostaru, sa zamolbom za arheološko iskapanje temelja zdanju na Pijesku u Mostaru, ali do danas nikakav odgovor nije dobio.


"Nakon što sam vidio da se užurbano radi na reizgradnji spomenute džamije, obratio sam se ponovno 11. travnja o.g. Zavodu za zaštitu spomenika kulture u županiji Hercegovačko-neretvanskoj i čuo odgovor da je reizgradnja spomenute džamije izuzeta ispod njihove nadležnosti. Za utjehu oni su me uputili na Povjerenstvo za zaštitu nacionalnih spomenika kulture u Bosni i Hercegovini u Sarajevu.


Potom sam napisao novi dopis i uputio ga nadležnom povjerenstvu u Sarajevo. U dopisu koji sam im faksirao 11. travnja o.g. . uz ostalo sam naspisao: predlažem Naslovu kao nadležnoj instituciji na području BiH da se prije bilo kakvih radova na lokalitetu Pijesak u Mostaru izvrše arheološka iskapanja, te se ustanove temelji porušenoga franjevačkog zdanja, a potom da se pomogne obnoviti starije crkveno zdanje nad kojim je sagrađena mlađa džamija. Želimo saznati istinu o ovom lokalitetu.


Predlažem da se ne gradi džamija na crkvi jer to je kamen mali velike smutnje jer se u ovom kraju mnogo toga rješava na račun Katoličke crkve nego, ako se želi da na ovim stranama bude mira onda neka se reizgradi džamija pokraj crkve a ne na crkvi jer bi to bilo verificiranje povijesnih zločina", istaknuo je fra Andrija.


On napominje kako je dobio dojam da nadležne institucije otežu s odgovrom dok se ne obnove bespravno sagrađene džamije na katoličkim zdanjima.


"U ime istoga Hrvatskog kulturnog društva Napredak koje uz ostalo skrbi i za hrvatsku i katoličku baštinu, pitam tko nam je u Bosni i Hercegovini učinio da su katolička zdanja postala arhiv pod zemljom, koji nam još uvijek nije dopušteno otvoriti, temelje prepoznati i pokušati obnoviti. U našoj akciji mogu nam i drugi pomoći. Primjerice, neka nam odgovore potomci onih koji su naslijedili predaju o spomenutom kulturocidu s točnim podatcima tko i kada je to počinio, te podastru izvode iz katastra o podrijetlu parcela i iznosima koje su velikodušni muslimanski darivatelji izdvojili prijašnjem kršćanskom vlasniku zemljišta da se na tom terenu sagrade islamski vjerski objekti", piše fra Andrija.


Pretvaranje crkve u sjevernom logoru u Mostaru nakon Obrambenog rata u džamiju suvremeni je primjer da se i danas crkve pretvaraju u džamije a na što se nitko od navedenih institucija, a ni međunarodnih dužnosnika, nije osvrnuo.


Fra Andrija je na kraju poručio nadležnim ustanovama u gradovima, županijama i Federaciji da pomognu u obnovi starijih zdanja nad kojima su sagrađene mlađe džamije.


14.9.2009.
Pincom.info
Foto: Jedna od mostarskih džamija