četvrtak, rujna 17, 2009

PLAVŠIĆEVA OTKRILA: Moje priznanje bilo je neiskreno, nisam učinila ništa loše!

PLAVŠIĆEVA OTKRILA: Moje priznanje bilo je neiskreno, nisam učinila ništa loše!"

Bivša predsjednica Republike Srpske (RS) Biljana Plavšić, kojoj je Haaški tribunal u ponedjeljak odobrio puštanje na privremenu slobodu, prije svega nekoliko mjeseci otkrila je da je njezino priznanje krivnje, a temeljem kojega je osuđena na 11 godina zatvora, u biti bilo neiskreno:

Naime, u intervjuu za švedski magazin "Vi", objavljen 26. siječnja, praktično je povukla priznanje krivnje kazavši:

- Ja sam sebe žrtvovala. Nisam učinila nista loše. Priznala sam krivicu za zločine protiv čovječnosti zato da bih mogla pregovarati o ostalim optužbama. Da nisam, suđenje je moglo potrajati tri, tri i pol godine. S obzirom na moje godine, to nije bila prihvatljiva opcija, rekla je ona.

Usprkos ovome, dok je jučer ujutro Denis Bećirević (SDP) predlagao zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta BiH da u dnevni red uvrste točku u okviru koje će se razmatrati štetnost „šovinističkog ponašanja i zločinačkih izjava“ Milorada Dodika, premijer RS bio je u zatvoru Hisenberg u Švedskoj, u posjeti osuđenici za ratne zločine Biljani Plavšić.


Dodikove izjave kojima negira masakre u Tuzli i Sarajevu su usmjerene ka rasplamsavanju nacionalističkih i šovinističkih strasti i produbljivanju krize.

- Obveza je Parlamenta BiH da se ogradi od takvih izjava. Dodik je postao destabilizirajući faktor ne samo u BiH već i u regiji i Europi – rekao je Bećirović i zatražio podršku zahtjevu SDP-a da visoki predstavnik valentin Inzko smijeni Milorada Dodika, premijera RS.

Prijedlog i zahtjev Bećirovića odbili su zastupnici iz stranaka iz Republike Srpske.

- Zadovoljni smo i raspoloženi što će Biljana Plavšić idućeg mjeseca konačno biti puštena iz zatvora i na taj način, kao svi slobodni građani, uključiti se u društveni život našeg naroda – poručio je Milorad Dodik iz Švedske nakon posjete ratnom zločincu, piše sarajevski San.

On je naglasio da je s njom „razgovarao o mnogim temama“ i dodao da se ona sada treba odmoriti i rehabilitirati od svega što joj se dogodilo.

S Dodikom su u posjeti Biljani Plavšić bili i vladika Vasilije Kačavenda i ministar u Vladi RS Slobodan Puhalac.

Haški tribunal prekjučer je priopćio da će Plavšić 27. listopada ispuniti sve uvjete za puštanje na slobodu, jer će tada odslužiti više od dvije trećine zatvorske kazne od 11 godina. Ona je u zatvoru Sheveningen u Haagu provela 245 dana, a u švedski zatvor Hisenberg prebačena je 26. lipnja 2003. godine. Sada su na potezu švedske vlasti koje trebaju donijeti konačnu odluku.

Prema informacijama do kojih je došao „San“ Dodik će na velika vrata vratiti Biljanu Plavšić u politički život i dat će joj jednu od najviših funkcija u svojoj stranci i Republici Srpskoj.

Kako saznaje list, plan mu je da vraćanje Plavšić na političku scenu iskoristi kao važan adut u predizbornoj kampanji.

17.9.2009.
Pincom.info