ponedjeljak, rujna 28, 2009

HSS: Za završni udarac braniteljima HVO-a sukrivac i ministar Kvesić

ŠIROKI BRIJEG - Županijski odbor HSS- NHI upozorava na , kako navode, "dvostruku igru“ ministra za branitelje u ŽZH Viktora Kvesića. Kažu kako ministar radi jedno a govori drugo,te time svjesno obmanjuje javnost i braniteljsku populaciju.


Viktor Kvesić,za tjednik ,,Republika“ izjavljuje ,,Ako ovakav nacrt zakona prođe u Zastupničkom domu parlamenta F BiH,odgovornost ,odnosno prešutno proglašavanje krivim svih onih koji su prava ostvarili nakon 2004,veliku odgovornost će snositi hrvatski ministri i zastupnici“.


Isto tako izjavljuje ,,Revizija kakvu predlaže Federalno ministarstvo za branitelje apsolutno nije prihvatljiva.“te se dalje obrušava na članak 16.Zakona o reviziji korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.Taj član 16.Zakona se zove još ,,Rješenja koja se stavljaju izvan snage“a glasi: -Danom stupanja na snagu ovoga Zakona stavljaju se van snage sva donesena rješenja u prvostepenom i revizionom postupku za sve nove korisnike koji su prvi put ostvarili pravo poslije 20.06.2004 godine po Zakonu o pravima branilaca i članova njihovih porodica.


Ništa u svemu ovome ne bi bilo sporno da ministar Kvesić, podsjeća HSS ZHŽ nije nazočio sastanku u Sarajevu još 25.7.2007 godine gdje je ,zamislite to, jedna od točki dnevnog reda bila i ,,provjere ,,novih korisnika“ u općinama i kantonima“.Na tom istom sastanku je usvojeno i šest zaključaka ,a poglavito je znakovit peti koji glasi:


5.Razmotrit će se zakonske mogućnosti da se svi ,,novi korisnici“dostave na ocjenu Institutu za medicinsko vještačenje,te da se povuku saglasnosti za rad svim ljekarskim komisijama u općinama i kantonima.


Županijski odbor HSS-NHI-a ističe kao se ministar Kvesić složio s ovim, to potpisao, te tijekom sastanka nije imao nikakvih zamjerki.


Prateći kronologiju događaja, razvidno je da je Viktor Kvesić od samoga početka uključen u sastavljanje i donošenje ovoga zakona, i kao čovjek i kao ministar mora prihvatiti odgovornost za , po nama u HSS-u, završni udarac braniteljima HVO-a.


HSS je upozoravao i prije da se ovim zakonom, po podatcima Federalnog ministarstva, iz ZHŽ-a, HNŽ-a, Županije Posavske i Herceg-Bosanske te SBŽ-a, revizijom se obuhvaća samo 12 085 korisnika, a iz 5 Županije gdje Hrvata ima malo ili nimalo ( Ze-Do, USK,Tuzlanska, Sarajevska i Bosansko-Podrinjska) tek 542 korisnika.


Primjera radi, u ŽZH gdje je ministar branitelja Viktor Kvesić, od 4 490 korisnika primanja će biti obustavljena 3 469-orici, dok ne prođu reviziju Instituta za medicinsko vještačenje u Sarajevu, a recimo u Zeničko-Dobojskom Kantonu od 5 918 korisnika primanja neće biti obustavljena nikome i nitko ne mora na reviziju. Pametnomu dosta!


Danas Kvesić otkriva ,,toplu vodu“ i izjavljuje,,sada je najveća odgovornost na hrvatskim ministrima i političarima“.


HSS zna da su branitelji svoju odgovornost pokazali i dokazali i da je krajnje vrijeme da je pokažu i političari. Ovakvo ponašanje ministra može značiti samo tri stvari.Ili nije imao blage veze što potpisuje 25.7.2007 godine, ili je itekako to znao a danas igra dvostruku igru ili mu je dragi Bog prosvijetlio pamet???Zaključite sami!, predlaže predsjednik ŽO HSS ZHŽ Mario Karamatić.


28.9.2009.
Pincom.info