srijeda, rujna 23, 2009

Hrvati kroz popis ostaju bez pola BiH

SARAJEVO - Zakon o popisu stanovništva koji bi BiH morala provesti do 2011. past će na Parlamentu, budući da su predstavnici bošnjačkih stranaka kategorični kada je u pitanju činjenica da spomenuti popis ne bi trebao sadržavati vjersku i jezičnu odrednicu. Vrlo je jasno, smatra zastupnik u državnom Parlamentu HDZ-a BiH Velimir Jukić, kako Bošnjaci imaju dovoljan broj glasova da obore spomenuti zakon i oni će vjerojatno to učiniti. U tom slučaju popisa, odnosno zakona neće ni biti, a Jukić upozorava kako predstavnici bošnjačkih stranaka imaju toliki broj zastupnika da iskoriste entitetsko glasovanje i na taj način predloženi Zakon o popisu stanovništva padne u zaborav.
Nema novca za povratak

No, Hrvatima, koji se apsolutno zalažu za ostanak vjerske, nacionalne i jezične odrednice prijeti i druga opasnost koja se manifestira u činjenici kako se povratak, pogotovo na područje RS-a gotovo i nije realizirao. Tako bi se moglo dogoditi da se kroz popis dođe do situacije prema kojoj će RS biti ekskluzivni srpski entitet. Zbog toga Jukić napominje kako predstavnici hrvatskih stranaka kao preduvjet za provedbu popisa traže osiguranje sredstava i realizaciju povratka na prijeratna ognjišta. Iako je bilo najava kako će se za tu svrhu odobriti 400-500 milijuna maraka, do realizacije plana povratka uopće nije došlo, a Jukić smatra da je to rezultat opstrukcije.

Legalizacija ili prikrivanje

S druge strane predstavnici bošnjačkih stranaka kategorični su u namjeri kako se kroz popis građani ne bi trebali izjašnjavati prema nacionalnoj, jezičnoj i vjerskoj odrednici, te imaju i sličan strah kao i Hrvati da će popis biti legalizacija etničkog čišćenja u RS-u. Najavili su kako će kroz amandmansku fazu pokušati izbrisati sporne članke ovog prijedloga, te upozoravaju kako standardi Eurostata ne predviđaju obvezu država da prilikom popisa vrše evidentiranje svojih građana po etničkoj/nacionalnoj opredijeljenosti, vjeroispovijesti te jeziku. Zanimljivo, ali i predstavnici srpskih stranaka optužuju bošnjačke čelnike kako izbacivanjem nacionalne i vjerske odrednice pokušavaju prikriti etničko čišćenje, ali ovaj put u Federaciji. Tako je državni premijer Nikola Špirić upozorio kako bi popis stanovništva trebao odgovoriti na pitanje gdje su Srbi iz Zenice, Sarajeva, Mostara, Bugojna, Travnika, Jajca, Bihaća i drugih gradova.

Obaranje zakona

Vrlo je jasno, smatra zastupnik u državnom Parlamentu HDZ-a BiH Velimir Jukić, kako Bošnjaci imaju dovoljan broj glasova da obore spomenuti zakon i oni će vjerojatno to učiniti. “U tom slučaju popisa, odnosno zakona neće ni biti”, istaknuo je Velimir Jukić.

Piše: Dario Pušić / dnevni-list.ba