srijeda, rujna 16, 2009

Uhićeni osumnjičeni za pokolj Hrvata u Trusini: Pretresen i stan Sefera Halilovića

Uhićeni osumnjičeni za pokolj Hrvata u Trusini: Pretresen i stan Sefera Halilovića"

SARAJEVO - Policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz sudjelovanje Jedinice za specijalnu potporu, na temelju naredbe Tužiteljstva BiH, lišili su slobode četiri osobe, koje su osumnjičene za kaznena djela Ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. KZ BiH i Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. KZ BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH

Danas u ranim jutarnjim satima, slobode su lišene slijedeće osobe:

- Nedžad Hodžić zvani „Džon Vejn“, rođen 15.03.1969. u Novom Pazaru u Republici Srbiji, nastanjen u Sarajevu,
- Mensur Memić zvani „Menta“, rođen 28.06.1966. u Prijedoru, nastanjen u Bihaću,
- Dževad Salčin zvani „Struja“, rođen 13.07.1956. u Malom polju u općini Mostar, nastanjen u Mostaru i
- Senad Hakalović, rođen 11.11.1966. godine u Konjicu, nastanjen u Buturović polju u općini Konjic.

Osumnjičeni za ratni zločin

Ove osobe su osumnjičene za kaznena djela Ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. KZ BiH i Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. KZ BiH, u svezi sa člankom 180. stavak 1. i člankom 29. KZ BiH.
Osobe koje su lišene slobode pod istragom su Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, a osumnjičeni su da su na području sela Trusina u općini Konjic, u ranim jutarnjim satima 16. travnja 1993. godine sudjelovali u izvršenju kaznenog djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, protiv civila hrvatske nacionalnosti.

Tog dana, u ranim jutarnjim satima, izvršen je napad na selo Trusina. Napad su izvršili pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene Armije R BiH pod nazivom “Zulfikar”, i pripadnici 45. brdske brigade Armije R BiH, „Neretvica“. Napad je bio usmjeren na civilno hrvatsko pučanstvo sela Trusina. Prigodom napada, pripadnici ovih postrojbi su ubili devetnaest civila, ranili četiri civila, od kojih i dva djeteta starosti od dvije i četiri godine, a ubijena su i tri bojovnika HVO-a, koji su se prethodno predali. Svi ubijeni i ranjeni su pripadnici hrvatskog naroda.

Pretres na 17 lokacija

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH, koji će ih ispitati u svojstvu osumnjičenih, a nakon toga odlučiti o podnošenju prijedloga o određivanju pritvora Sudu BiH.

Usporedo sa lišenjima slobode, djelatnici SIPA-e će na području općine Konjic, ali i u više drugih gradova u BiH, izvršiti pretres na 17 lokacija koje koriste fizičke i pravne osobe, a za koje postoji utemeljena sumnja, da bi se u njima mogli nalaziti dokazi bitni za ovaj kazneni postupak.

Zanimljivo je da je pretresn i stambeni objekt bivšeg načelnika stožera Armije BiH Sefera Halilovića, no zasad nema informacija o njegovom uhićenju.

16.9.2009.

Pincom.info