utorak, rujna 29, 2009

Bošnjački dobrovoljci spremni za novi rat?!

BANJA LUKA - Male ćelije Patriotske lige BiH, doduše, više njezinih bivših članova i simpatizera, već rade na mobilizaciji bar duha potencijalnih boraca za novu bitku za Bosnu, prenosi banjolučki «Glas Srpske»


List piše kako se spomenuto navodi u tekstu objavljenom na Internet situu bošnjačke dijaspore u SAD www.bošnjaci.net pod naslovom "Bosanski dobrovoljci Armije RBiH iz Nizozemske su spremni!"


"Republika Mrska"


- Velikosrbima i svim drugim rušiteljima BiH, koji misle da su namirisali bosansku lešinu posljednjih sedmica, koliko god zvučalo kao frazetina, poručujemo da ih se više ne bojimo i da smo spremni za novi rat. I još nešto. Može nam se neko i narugati, kazati i ovo i ono, ali, kako rekosmo jednom, bude li trebalo, ovaj blog će skupljati dobrovoljce za BiH i predvoditi ih, ako Bog da, u toj časnoj misiji - stoji na siteu bosnjaci.net u tekstu preuzetom s www.burek.blogger.ba.


Potom autor prepričava razgovor s jednim Bošnjakom u Nizozemski koji mu kaže da "jezgro budućih dobrovoljaca već postoji i da se ne boji da će broj biti mali".


- Jedan drugi, koliko god to nekome zvučalo groteskno, već je kupio kompletnu maskirnu odoru i spreman je za redove Armije RBiH. Kupio sam je u butiku, jer vidim da nema druge nego riješiti s četnicima. Za pušku imam pare, ako zatreba, ali za uniformu, ne bih volio zadužiti pretijesnu ili preveliku, spreman je mladi patriota - piše dalje.


Navodi se da je taj Bošnjak "kao dijete stigao u Nizozemsku gdje je završio najviše škole i napravio zavidnu karijeru ali koju će rado prekinuti zarad borbe za Bosnu puškom".


- Zašto ovo pišemo? Vijesti iz domovine nikako nisu dobre i ma koliko prevladavale teze da novi ratni sukob u BiH neće dopustiti stranci, sve je više onih koji se spremaju i za najgoru opciju, posebno od kada se posljednji potezi iz Republike Mrske prepoznaju kao akti "razdruživanja" i cijepanja u uvlačenja zemlje u rat, po scenariju iz zime 1991. g. koji je najavila fašistička tzv. Srpska republika BiH, kasnije preimenovana i pravno legalizirana u Daytonu kao "Republika Mrska" - stoji u tekstu objavljenom na siteu bosnjaci.net.


Govor mržnje


Glasnogovornica Misije OESS-a u BiH Mersiha Čaušević-Podžić kazala je da sankcije propisane za govor mržnje ne bi trebalo da se mijenjaju u zavisnosti od medija.


- Što god je objavljeno, a spada pod govor mržnje, bilo to u tiskanom obliku, knjigama, pamfletima ili slično, podliježe istom zakonu. Zakon bi trebalo primijeniti i za ono što je objavljeno u elektroničkim medijima, dakle i na Internet portalima - kaže Mersiha Čaušević-Podžić.


Glasnogovornica RAK-a Amela Odobašić kaže da ta agencija ne sankcionira govor mržnje ni bilo kakve druge prekršaje koji su počinjeni na Internet portalima, zaključuje se u tekstu objavljenom u banjolučkom dnevniku.

29.9.2009.
Pincom.info