subota, rujna 05, 2009

Ropstvo: Dužni smo 30 milijardi maraka

SARAJEVO - Ukupan vanjski i unutarnji dug BiH, bankarska dugovanja njenog gospodarstva i građana trenutno iznose blizu 30 milijardi maraka.

Prema podacima Ministarstva financija i trezora, građani i gospodarstvo BiH bankama duguju 14,5 milijardi maraka, vanjski dug iznosi 4,2 milijarde, a dugovanja prema MMF-u su 2,3 milijarde maraka. Unutarnji dug službeno je procijenjen na 3,5 milijardi, dok je prema neslužbenim podacima, ovaj dug veći od deset milijardi maraka, prenose strani mediji.

Ekonomski analitičari upozoravaju kako je ukupan dug BiH prema vanjskim povjeriocima dostigao zabrinjavajućih 16,6 milijardi maraka što je, kako ističu, u poređenju sa njenim izvozom, svrstava u grupu visokozaduženih država kojima prijeti dugoročno kreditno ropstvo.

- Trenutni dug države prema vani, računajući i nove kredite MMF-a i drugih međunarodnih monetarnih institucija, premašio je 7,6 milijardi maraka. Ovom iznosu neizostavno se mora dodati i privatni dug komercijalnih banaka i poduzeća, koji trenutno iznosi oko devet milijardi maraka. Ako je vanjski dug neke države 2,2 puta veći od vrijednosti njenog godišnjeg izvoza, ta država se automatski tretira kao visokozadužena - upozoravaju ekonomisti.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH potvrdili su kako je izvoz u prvih šest mjeseci iznosio 2,6 milijardi maraka, uz konstataciju da ukupna vrijednost godišnjeg izvoza neće premašiti iznos od šest milijardi maraka, prenose strani mediji.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banja Luci Mladen Ivanić kaže da je BiH u posljednje vrijeme zapala u daleko veću dužničku krizu, nego što je to, kako ističe, bilo potrebno.

- Sad smo se našli u poziciji da je vanjski dug BiH uveliko premašio kritičnu granicu, od 2,2 puta od vrijednosti njenog godišnjeg izvoza, što BiH svrstava u visokozadužene zemlje. To se u velikoj mjeri odražava na likvidnost zemlje, koja se trenutno nalazi na veoma niskom nivou. Problem je što se bh. gospodarstvo nalazi u izuzetno teškoj poziciji, tako da je teško povjerovati da će BiH uspjeti da se izvuče iz postojeće dužničke krize - kaže Ivanić.

5.9.2009.
Pincom.info