ponedjeljak, rujna 28, 2009

DISKRIMINACIJA U GLAVNOM GRADU: Nema ravnatelja nebošnjaka!

SARAJEVO - U Sarajevu nema nijednog ravnatelja nebošnjaka na čelu nekog od javnih poduzeća, izjavio je za "Glas Srpske" ravnatelj Biroa za ljudska prava Demokratske inicijative sarajevskih Srba Dušan Šehovac.

Šehovac je kazao da se iz dana u dan ostvaruju egoistička prava većinske oligarhije koja ne poštuje osnovne principe Ustava koji je najviši akt svake zemlje.

Tiho etničko čišćenje

- Svi ravnatelji škola u Sarajevu su Bošnjaci o čemu svjedoči i posljednja sjednica Vlade Kantona Sarajevo na kojoj je dana suglasnost za imenovanja deset ravnatelja u osnovnim školama na području Sarajeva. Od deset imenovanih ravnatelja nema nijednog ni Srbina ni Hrvata.

- Imenovanje ravnatelja u školskim institucijama je samo nastavak prakse tihog etničkog čišćenja koje se godinama provodi u Sarajevu. Sve je to samo dokaz da oni koji odlučuju u Sarajevu ne poštuju ni ljude, ni Boga, ni pravdu ni zakon. O struci i znanju izgleda ovdje se i zaboravilo govoriti – konstatirao je Šehovac.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić-Slavuj kaže da i kroz organizaciju i zapošljavanje u školskim ustanovama Bošnjaci pokazuju kakvu BiH žele, a najkarakterističniji i najdrastičniji je Kanton Sarajevo koji bi trebalo da bude "najmultietničkiji".

U općini Stari grad je prije rata živjelo 76 posto Bošnjaka, a danas ih je 95,4 posto. U 17 škola u ovoj općini u školske i nadzorne odbore imenovano je 58 članova i samo četiri među njima nisu Bošnjaci. U općini Centar gdje je prije rata živjelo 50 posto Bošnjaka, onih koji su se izjašnjavali kao Srbi bilo je 20 posto, a danas ih ima samo nešto jače od četiri posto, dok je Hrvata bilo oko sedam posto, a danas ih je prema procjenama za procent manje.

- U 20 škola ove općine i tri javne ustanove za kulturu u uprave i nadzorne odbore imenovana su 93 člana od čega samo 16 nisu Bošnjaci - navodi Jovičić i dodaje da istraživači Centra za promociju civilnoga društva nisu mogli da dođu do podataka vezanih za općinu Novo Sarajevo gdje je prije rata živjelo 35 posto Bošnjaka, Srba 34 posto, Hrvata devet posto i Jugoslavena 15 posto.

Istraživači bez podataka

Istraživači nisu mogli dobiti podatke o nacionalnom sastavu općine jer je načelnik općine tvrdio da se ne vodi evidencija zaposlenih po nacionalnoj pripadnosti.

- U 20 škola u općini Novi grad, u 13 školskih i sedam nadzornih odbora, imenovano je 87 članova od čega samo devet nisu Bošnjaci - istakao je Jovičić.

Slavko Jovičić je istakao da u 25 visokoškolskih ustanova na području Kantona Sarajevo, u 15 upravnih odbora isključivo su Bošnjaci.

- Riječ je o Ekonomskom, Arhitektonskom, Filozofskom, Pravnom, Poljoprivrednom, Stomatološkom, Prirodno-matematičkom, Veterinarskom, Strojarskom fakultetu... U deset ostalih upravnih odbora imenovan je samo po jedan član nebošnjačke nacionalnosti - istakao je Jovičić.

28.9.2009.
Glas Srpske/Pincom.info