četvrtak, rujna 03, 2009

Poduzetniku Peri Gudelju poručeno da se kupi iz `bošnjačke` Vogošće

SARAJEVO - Već danima u industrijskoj zoni Vogošća, u predgrađu Sarajeva, traju protesti mještana koji traže da se tu prekine izgradnja betonare.

Mještani navodno žele spriječiti ekološku katastrofu, tvrdeći kako će betonara uništiti naselje u kojem se više neće moći normalno živjeti. Novinari gradskih kronika raspisali su se o prosvjedima mještana, a najglasniji u povicima da se betonara otjera iz Vogošće je vlasnik kompanije Medimpex, izvjesni Šemso Mujezin.

Mujezin, čiji Medimpex trguje lijekovima i u industrijskoj zoni ima skladište, baš kao i nekoliko firmi koji trguju građevinskim materijalom, tvrdi kako će betonara otjerati čak i Volkswagen iz Vogošće.

No, kako to obično kod nas biva u ovakvim slučajevima, istina je malo drugačija nego što se to želi predstaviti. Investitor iz Viteza Pero Gudelj uložio je u gradnju betonare milijun eura i nabavio najsuvremenije strojeve za ovaj posao. Samo je dizalica koja može bacati beton na visinu od 50 metara vrijedna 300 tisuća eura. Betonara će imati svoje bunare, a ima i eko-certifikat kojim se potvrđuje da nije štetna po okoliš.

Vlasnik betonare dobio je sve neophodne dozvole od općinskih i kantonalnih vlasti, no kada je počeo s radovima, dočekale su ga psovke i prijetnje. Vlasnik Medimpexa Šemso Mujezin kazao mu je otvoreno da svoj obrt preseli u neki dio BiH gdje su Hrvati u većini!

Nakon učestalih provokacija na nacionalnoj osnovi, Gudelj je cijeli slučaj prijavio sarajevskoj policiji. Interes Medimpexa, koji uopće ne proizvodi lijekove, nego njima trguje, za zaustavljanjem gradnje betonare može se naći u činjenici da je Mujezin suvlasnik kamenoloma u Misoči kod Ilijaša, te da vjerojatno namjerava sam ili s nekim od svojih političko-poslovnih partnera krenuti u gradnju betonare.

Zanimljivo je da upućeni tvrde kako je Mujezin navodno prije rata bio umiješan u paljevinu ljekarne u kojoj je radio sa suprugom. Priča se da je ljekarna planula nedugo nakon što se ustvrdilo da je poslovala s ogromnim manjkom u blagajni.

3.9.2009.
Slobodna Bosna/Pincom.info