srijeda, rujna 16, 2009

Bošnjaci iz BiH biraju hrvatskog predsjednika!

ZAGREB/SARAJEVO- SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović, bez obzira na činjenicu da izborno tijelo iz BiH koje će glasovati na hrvatskim predsjedničkim izborima nije naklonjeno lijevoj političkoj struji, moći će računati na potencijalno veliki broj glasova. Naime, velik broj građana bošnjačke nacionalnosti, pogotovo iz Sarajeva i Tuzle, ima državljanstvo RH, što će im omogućiti sudjelovanje na izborima u Hrvatskoj, a s obzirom na činjenicu kako su Bošnjaci na općim izborima u BiH glasovali za hrvatskog člana predsjedništva SDP-ovca Željka Komšića, veoma je izvjesno da će svoj glas dati upravo za Josipovića.

Veliki broj glasača

Dnevni list doznaje kako na području Federacije ima oko 55 tisuća Bošnjaka s hrvatskim državljanstvom koji, dakle, mogu glasovati na izborima u susjednoj nam državi. Kada se ovom broju pridoda i 25 tisuća Bošnjaka na području Bosanske Krajine (Bihać, Cazin, Velika Kladuša...), dolazi se do respektabilnog broja potencijalnih glasača. No, uzimajući u obzir činjenicu kako Demokratska narodna zajednica (DNZ) ima vrlo jak utjecaj na području Bosanske Krajine, mala je vjerojatnost da će hrvatski građani s ovog područja dati svoj glas Josipoviću. Iako postoji veliki broj Bošnjaka koji su državljanstvo Hrvatske stekli rođenjem ili na neki drugi način i koji su prijavljeni u Hrvatskoj, oni neće moći značajnije utjecati na ishod jesenskih izbora, smatra državni zastupnik i potpredsjednik NS-a Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović. Ipak, složio se kako će biti veoma logično da Bošnjaci ove godine daju svoj glas SDP-ovom kandidatu Ivi Josipoviću, pogotovo ako se zna da su na općim izborima u BiH u velikom broju dali glas Željku Komšiću.

Sigurno će glasovati

Prema proizvoljnoj procjeni izaslanika HDZ-a BiH u državnom Domu naroda Ive Mire Jovića, trenutačno oko 80 tisuća Bošnjaka posjeduje hrvatske putovnice te će moći glasovati. No, tvrdi da je u ovom trenutku još rano procjenjivati za koga će Bošnjaci glasovati, te koliko će uopće pratiti priču oko izbora u RH.

Provjera državljana

MUP Hrvatske je tijekom provjere državljana zbog proteklih parlamentarnih izbora došao do zaključka da osim Hrvata u BiH, putovnice RH posjeduje i više od 50.000 Bošnjaka. Najveći broj njih živi u Unsko-sanskoj županiji, ali ih ima i u Republici Srpskoj. Bošnjaci su hrvatske putovnice zatražili na osnovi ratnog djelovanja u redovima Hrvatskog vijeća obrane ili u redovima vojske kojom je zapovijedao Fikret Abdić Babo.

Prebivalište u BiH

S druge strane, Lijanović naglašava kako je ipak znatno manji broj onih Bošnjaka koji su se izjasnili kao Hrvati, a žive na području BiH, pa tako se ne može očekivati ni snažnije biračko tijelo u 11. izbornoj jedinici.

Piše: Dario Pušić / dnevni-list.ba