četvrtak, rujna 03, 2009

BiH najkorumpiranija država: Liječnika podmićujemo u prosjeku s 247 KM, a policajca s 27 maraka


SARAJEVO — Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BIH) predstavio je u Sarajevu rezultate istraživanja provedenih u okviru projekta „Promoviranje antikorupcijskih reformi”.

Ovom prilikom predstavljen je prvi Monitoring implementacije i zagovaranja antikorupcijskih standarda, kao i rezultati drugog Kvartalnog istraživanja percepcije građana o korupciji u Bosni i Hercegovini, koji su uspoređeni sa rezultatima dobivenim iz prvog kvartala.

Na prezentaciji su se prisutnima obratili Jan Braathu, ambasador Kraljevine Norveške u BiH, uz čiju podršku se provodi ovaj projekt, kao i predstavnici TI BiH, zajedno sa stručnjacima koji su učestvovali u istraživanju i izradi studije nastale kao rezultat istraživanja.


Osnovni nalazi

U okviru Monitoringa implementacije i zagovaranja antikorupcijskih standarda, TI BiH je pratio antikorupcijske aktivnosti u najosjetljivijim oblastima, prije svega kroz praćenje napretka zakonodavne i izvršne vlasti u provođenju antikorupcijskih aktivnosti, procesuiranja korupcije pred sudovima i tužilaštvima, izmjena zakonskog okvira i primjene Zakona o sukobu interesa, financiranju političkih stranaka i Izbornog zakona, funkcioniranja službi za reviziju javnog sektora, kao i policijskih i obavještajno-sigurnosnih agencija, te izmjena Zakona o javnim nabavkama.

Osnovni nalazi ukazuju na to da BiH nije ostvarila napredak u borbi protiv korupcije, te da su antikorupcijske aktivnosti još uvijek nekoordinirane i bez stvarne političke volje i sistematskog pristupa. Procesuiranje korupcije pred sudovima i tužilaštvima u BiH je otežano i bez snažnijeg efekta, s obzirom na to da koruptivna kaznena djela uglavnom ostaju nekažnjena ili se završavaju uvjetnom kaznom. Izborni zakon nema adekvatne mehanizme za otkrivanje nezakonitog bogaćenja izabranih službenika, dok Zakon o sukobu interesa, dozvoljava službenicima koji su ga prekršili obavljanje javne funkcije u cijelom izbornom periodu, što je jasan pokazatelj da je u BiH još uvijek ostavljeno dovoljno prostora za korupciju na najvišim nivoima.

Ovo su samo neki od nalaza koji se, zajedno sa opširnijijim podacima i analizom mogu pronaći u studiji pod nazivom „Monitoring provođenja antikorupcijskih reformi u BiH“, koja je također ovom prilikom predstavljena javnosti.

"BiH nije postigla napredak u provođenju antikorupcijskih reformi i, nažalost, prema relevantnim istraživanjima percipirana je kao najkorumpiranija zemlja regiona“, naglasio je Emir Dikic, predsjedatelj Odbora direktora TI BiH, i dodao da "iako su u posljednje vrijeme započete aktivnosti na usvajanju zakona o antikorupcijskoj agenciji i usvajanju strategije za borbu protiv korupcije, obzirom da je izgubljeno jako mnogo vremena, neophodno je uložiti dodatne napore kako bi se ovi procesi okončali što prije."

Stavovi građana

Stavovi građana, sudeći prema rezultatima drugog Kvartalnog istraživanja percepcije građana o korupciji u BiH koje je rađeno na reprezentativnom uzorku građana na prostoru cijele države, ne odstupaju mnogo od nalaza Monitoringa.

Gradani BiH, kao i u prvom intervalu istraživanja, i dalje smatraju da je korupcija najprisutnija u procesu privatizacije i u političkim strankama, dok SIPA-u procjenjuju kao instituciju u kojoj je korupcija najmanje prisutna. Ispitanici još uvijek najčešće navode da su im liječnici ili medicinsko osoblje tražili mito (novac, poklon ili uslugu) za rješavanje nekog problema, dok su na drugom mjestu još uvijek policajci.

Zanimljiv je podatak da su u ove svrhe ispitanici prosječno dali 247 KM liječniku ili medicinskom osoblju, te 27 KM policajcu. Prosječan iznos mita danog od strane ispitanika najveći je u slučajevima plaćanja sveučilišnih profesora (437 KM).

Većina ispitanika smatra da je Zakon o sukobu interesa neefikasan, dok je samo polovina ispitanika čula za Zakon o slobodi pristupa informacijama, a velika većina njih nikada se nije na njega pozvala i tražila informacije od vlasti. Također, velika većina ispitanika ističe problem korupcije pri zapošljavanju, a alarmantan je i podatak da više od polovine ispitanika (57%) osobno poznaje osobu za koju je sigurna da je dobila posao „preko veze ili štele“ u nekim od općinskih, kantonalnih, entitetskih ili državnih ustanova, organizacija ili javnih poduzeća.

Rezultati drugog Kvartalnog istraživanja jasno ukazuju ja na to da su građani još uvijek nezadovoljni naporima koje sadašnja vlast ulaže u borbu protiv korupcije, da ne vide napredak na ovom polju, te da su itekako svjesni prisustva korupcije u svim sferama javnog života u BiH, kao i njenih posljedica po društvo. TI BiH je tokom prezentacije izrazio nadu da će nalazi ovog istraživanja, odnosno stavovi građana, konačno uticati na predstavnike vlasti u BiH da ozbiljnije shvate problem korupcije i istinski se uhvate u koštac sa ovim problemom, vodeći se glasom javnosti.

3.9.2009.

Pincom.info