utorak, kolovoza 26, 2008

Džamija u Neumu: Ustaše će čistiti naše ‘ćenife’

Na adresu Općine Neum pristiglo je prijeteće i uznemiravajuće pismo iz Amerike, u kojem se upućuju razne prijetnje, te vrijeđaju Hrvati u tome jedinom gradiću na moru, kao i čitavoj Hercegovini.

"Gospodo ustaše, nemojte ometati gradnju džamije u Neumu ako vam je stalo do života. To je naše more i islamsko područje od Opuzena do Konavala" stoji u dijelu prijetećeg pisma o čijem postojanju piše današnji Večernji listi i koje je na neumsku adresu stiglo s adrese iz Chicaga.

Potpisnici toga uznemiravajućeg pisma su izvjesni Suljo, Avdo i Hamza, koji sebe nazivaju skupinom islamskih boraca.

U pismu koje je uznemirilo djelatnike Općine Neum navodi se još niz prijetnji i uvreda na račun Hrvata, a sve je "začinjeno" nacionalističkim parolama poput "Allahu-ekber" i "Smrt ustašama".

Primitak prijetećeg pisma potvrdio je za Večernji listi i načelnik općine Neum Đuro Obradović, koji sve to doživljava kao prijetnju ukupnom miru i suživotu u jedinom bh gradu na moru. Posebno iz razloga što je u Neumu vrhunac turističke sezone i na plažama je više tisuća Hrvata, stranaca, kao i Bošnjaka iz cijele BiH.

''Pismo smo predali MUP-u i nadam se da će službena istraga otkriti prave počinitelje ili, bolje reći, provokatore, koji takvim pismima samo unose nemir u inače miran Neum. Ovaj događaj ne shvaćam kao ozbiljnu prijetnju, jer nitko u pismu nije naveden poimence, ali ipak treba biti jako oprezan i sankcionirati svaki takav podmukli pokušaj narušavanja javnog reda i mira'' rekao je načelnik Obradović.

Prijeteće pismo predmet je istrage ne samo MUP-a, već i SIPA-e i drugih službenih organa BiH. Na kuverti pisma koje je stiglo bio je otisnut žig iz Chicaga i policija će zasigurno otkriti tko stoji iza toga nesvakidašnjeg incidenta.

Večernji list navodi kako po neslužbenim informacijama, iza prijetećeg pisma stoji skupina Bošnjaka iz Hercegovine koji kao prognanici godinama žive u Americi, a tijekom ljetnih mjeseci dolaze na odmor u Hercegovinu i Neum.