utorak, kolovoza 19, 2008

Don Luka: Komunistima na vlasti ne odgovara povrat biskupske rezidencije

MOSTAR - Iako je Zavod za zaštitu spomenika, koji djeluje pri Federalnom ministarstvu kulture, pokrenuo obnovu stare mostarske biskupske rezidencije u Vukodolu, do sada na objektu nije urađeno ništa značajno čime bi se spriječilo daljnje propadanje tog zaštićenog spomenika.

Radi se o objektu koji nije bio samo rezidencija prvog mostarskog biskupa, nego su u njemu u prvoj polovici 19. stoljeća bile i ostale institucije od posebnog kulturnog, nacionalnog i vjerskog značaja mostarskih Hrvata katolika.

Prema riječima don Luke Pavlovića, katedralnog župnika, objekt je oduzet Crkvi kako bi propao.

"Komunistima nije bilo lako priznati da je Crkva otvorila prvu školu i prvu tiskaru. Budući da su ponovno komunisti na vlasti, tako im povratak ovog objekta prvotnim vlasnicima ne odgovara", kazao je don Luka za mostarski Dnevni list.

Dodaje da će Crkva zatražiti povrat svoje imovine čim zaživi zakon o denacionalizaciji. "Taj zakon mora stupiti na snagu prije ili kasnije, tako da ćemo o prenamijeni nacionaliziranih objekata razgovarati kad nam se isti vrate", ističe katedralni župnik.

Zašto još uvijek objekt stare biskupije, kao i Hrvatski dom "Herceg Stjepan Kosača", do zaživljavanja spomenutog zakona, Grad nije dao bivšim vlasnicima na korištenje, kao što je nedavno dao šest objekata Srpskoj pravoslavnoj crkvi na korištenje, što im je u vrijeme bivšeg režima nepravedno oduzeto.

Iz Zavoda kažu kako je za izradbu projektne dokumentacije sanacije i konzervacije stare biskupije, na javni poziv Federalnog ministarstva kulture, aplicirala Agencija "Stari grad".

Inače, ono zbog čega je cijeli kompleks, građen 1846.-1851., od posebnog značaja, jest to da je upravo u sklopu tog objekta 1852. otvorena prva pučka škola u Mostaru.

Također, 1872. don Frano Miličević tu je otvorio prvu mostarsku tiskaru, a između ostalih, tu je tiskan i poznati Miličevićev "Pravopis za nižje učione”.

Uz to, prvi klavir koji je ikad ušao u BiH, ušao je kroz vrata ove biskupske rezidencije. Pored navedenih činjenica apsurdno je da vrijedan kulturni spomenik propada zbog neriješenog pitanja vlasništva.

19.8.2008.
Pincom.info