četvrtak, kolovoza 21, 2008

Ljubić kod Kardinala: Položaj Hrvata i Crkve u Sarajevu nezadovoljavajući

SARAJEVO - Predsjednik HDZ 1990 dr.Božo Ljubić susreo se u Nadbiskupskom ordinarijatu u Sarajevu s Vrhbosanskim nadbiskupom, uzoritim Kardinalom Vinkom Puljićem.

Kardinal Puljić interesirao se u kakvoj atmosferi se odvijaju pripreme za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini te prenio poruku da hrvatske političke stranke u BiH trebaju zajednički činiti sve što mogu kako bi svi, a posebice hrvatski narod, ostvarili svoja prava i na taj način izabrali svoje predstavnike koji će ih predstavljati na najbolji mogući način.

Ljubić je izvijestio kardinala da je HDZ 1990. učinio sve što je u njegovoj moći da se u svim mjestima gdje je hrvatska pozicija ranjiva, u prvom redu u Republici Srpskoj, većini općina Središnje Bosne i u regijama kao što su Brčko, Sarajevo ili Tuzla, ostvari zajednički izlazak na izbore hrvatskih stranaka, pri čemu „smo pokazali da smo spremni stranačke interese staviti u drugi plan“.

Kardinal Puljić pozdravio je ovakav pristup i izrazio očekivanje da će se hrvatske stranke odnositi na isti način i kada su u pitanju strateška pitanja u Bosni i Hercegovini, prvenstveno ustavna reforma.

Ljubić je informirao kardinala da u predstojeće razgovore oko ustavne reforme HDZ1990 ulazi sa stavom da su spremni podržati isključivo cjelovito rješenje koje će podrazumijevati ista prava za sva tri konstitutivna naroda. -HDZ1990. ni pod kojim uvjetom neće pristati na parcijalna rješenja i zadržavanje dvoentitetske podjele zemlje, priopćeno je iz HDZ 1990..

Dr. Ljubić i Kardinal Puljić također su razgovarali i o položaju Hrvata i Katoličke crkve u Sarajevu i složili se da je taj položaj nezadovoljavajući.

21.8.2008.
Pincom.info