srijeda, kolovoza 13, 2008

Komšić: Hrvati u Ministarstvu vanjskih poslova BiH neravnopravni

SARAJEVO - Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, nezadovoljan je statusom Hrvata u Ministarstvu vanjskih poslova zbog čega posljednjih dana vodi prepisku s predsjedavajućim Predsjedništva Harisom Silajdžićem i šefom bh. diplomacije Svenom Alkalajem.

Kako je potvrđeno u Predsjedništvu i MVP-u BiH, Komšić je na sastanku čelnih ljudi ovih institucija 28. srpnja upozorio da u kadrovskoj raspodjeli Hrvati nisu ravnopravno zastupljeni.

Komšić je na sastanku, a kasnije i u svojim pismima, upozorio da na tri rukovodeće pozicije u MVP-u nema nijednog Hrvata, kao ni među savjetnicima ministra i zamjenika, a samo je jedan pomoćnik ministra Hrvat, te da je upitan kvalitet pozicija u odjelima MVP-a koje su dodijeljene službenicima iz hrvatskog naroda.

"Na važne političke tijekove, ekonomsku suradnju, kulturnu razmjenu, odnose s dijasporom i drugo hrvatski utjecaj je nesrazmjeran ravnopravnošću konstitutivnog naroda", prenose Nezavisne novine navode iz Komšićevog pisma upućenog Silajdžiću.

Komšić navodi da je umjesto zapisnika i zaključaka s posljednjeg sastanka o stanju u MVP-u iz Silajdžićevog ureda stigao nepotpisan dokument u kojem se elaborira limitiranost Ustava BiH, te da ga "poučavaju kakve su ustavne obveze šefa države".

"Smatram da naš sastanak s rukovodstvom MVP BiH nije bio 'neformalno druženje' i da su iznesene ozbiljne konstatacije, potvrđena je nesuradnja tri najodgovornije ličnosti i praktično objelodanjena blokada rada ovog ministarstva", piše Komšić i dodaje da je zaključeno da se uradi analiza stanja u MVP-u, te da se Predsjedništvo na osnovu toga izjasni o budućim mjerama.

13.8.2008.
Pincom.info