utorak, rujna 09, 2008

BANJALUČKI BISKUP KOMARICA Za stanje u BiH odgovorna je međunarodna zajednica

Udruga bosanskih Hrvata i čelnik brodske podružnice Pejo Samardžić ovom su prilikom Komarici uručili 100 tisuća kuna za obnovu crkve.

Iako se i danas, 13 godina nakon rata, mnogi prognani Hrvati žele vratiti svojim kućama, za to nema političke volje pretvorene u stvarne poteze, ocijenio je banjolučki biskup Franjo Komarica na skupu o položaju Hrvata u BiH koji je u Migalovcima pokraj Slavonskoga Broda organizirala Udruga bosanskih Hrvata "Prsten".

Osim političara, za stanje u BiH Komarica najodgovornijima smatra međunarodnu zajednicu.

Bosna i Hercegovina je lakmus-papir za uspjeh Europe. Ako ne uspije u BiH, neće uspjeti ni u projektu svojega ujedinjavanja u različitosti - tvrdi Komarica.

U razgovoru s novinarima biskup je izrazio nadu da će biti pozitivno riješeno pitanje nijekanja glasovanja na skorim općinskim izborima u BiH za gotovo tri tisuće Hrvata izbjeglih iz bosanske Posavine nastanjenih u Hrvatskoj. Pravo glasa niječe im se jer su potvrde kojima dokazuju državljanstvo BiH, izvađene u izbjegličkom uredu u Slavonskome Brodu, proglašene nevaljanima. Komarica smatra kako su ti ljudi najmanje krivi za to što nisu na biračkom popisu kao što nisu krivi ni za to što su protjerani.

Posavina je prazna i ne dopustiti ljudima koji tamo imaju svoje srce i svoje osjećaje da se nasele ne vodi ničemu. To je porazno za državu. To je tužno i nedopustivo i zato ne možemo ne dići svoj glas protiv takva ponašanja. Tko god to činio ne čini dobro ni sebi ni svojim bližnjima - kaže Komarica.

Predsjednik Udruge "Prsten" Zvonko Biljecki i čelnik brodske podružnice Pejo Samardžić biskupu Franji Komarici uručili su sto tisuća kuna na dar za gradnju crkve i samostana Petrićevac u Banjoj Luci.