nedjelja, kolovoza 17, 2008

'Silajdžić zna adresu svakog bh. mudžahedina'

SARAJEVO - Predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić tvrdi da su tijela mnogih sarajevskih Srba, ubijenih u ratu, zatrpana na gradskoj deponiji, prenosi Srna.

"Za ovu tvrdnju postoje svjedoci. Prema mojim informacijama, na gradsko smetljište bačeno je i zatrpano nekoliko stotina tijela sarajevskih Srba. Taj posao obavljalo je komunalno poduzeće Rad kojim su tada upravljali lokalni komandanti", rekao je Mandić u intervjuu za "Glas Srpske".

On je najavio kako će Udruženje porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije podnijeti zahtjev Međunarodnoj komisiji za traženje nestalih za satelitsko snimanje tog terena.

Odgovarajući na pitanje što je sa procesuiranjem zločina počinjenih nad Srbima Sarajevsko-romanijske regije, Mandić je naveo kako je to pod političkim utjecajem pa se ne procesuiraju ni slučajevi za koje postoje dokazi i svjedoci.

"Postoje svjedoci za zločine koje je počinio Edhem Godinjak u Trnovu i okolnim selima. On je u jednom selu zapalio devet starih osoba. Tužiteljstvo BiH je vodilo istragu o tom predmetu, ali je pred samo podizanje neoborive optužnice tužiteljica Vesna Ilić smijenjena s tog predmeta", istakao je Mandić.

On je dodao kako postoje "neoborivi dokazi i za Mirsada Bungura Munju i Aliju Prazinu za zločin u Pofalićima", te da Udruženje posjeduje "dokumente o ulozi Beriza Belkića u zločinima nad Srbima na području općine Ilidža, kao i za Ejupa Ganića i Jovana Divjaka koji su glavni kreatori zločina nad djecom u Dobrovoljačkoj ulici".

"Haris Silajdžić je, zajedno sa Alijom Izetbegovićem, glavni huškač i krivac za nesreću koja se desila u BiH. Ni u jednom od ovih slučajeva ništa se ne poduzima", napominje Mandić.

Prema njegovim riječima, snajperisti su trenirali u Dobrinji 5 na zarobljenim Srbima, koji su bili u radnim vodovima.

"Saznao sam da ih je vodio i trenirao Nedžad Fazlija, koji je u ime BiH otišao na Olimpijadu u Kinu. Oni su pucali po Srbima izvedenim na jednu livadu da, kao, kopaju rovove", kaže Mandić.

Objašnjavajući zbog čega je protiv oduzimanja državljanstva osobama afroazijskog porekla u BiH, Mandić je rekao da mudžahedine treba procesuirati u BiH, gdje su došli da bi činili zločine.

"Mudžahedini imaju svu podršku bošnjačkog rukovodstva, a cilj njihovog progona je pokušaj spašavanja najodgovornijih za počinjene zločine", naglasio je Mandić i dodao da Silajdžić "zna adresu svakog mudžahedina".

Predsjednik Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije je naveo da Silajdžić za svakog mudžahedina pojedinačno zna gdje se nalazi, je li u BiH, je li otišao u svoju zemlju ili je u nekoj trećoj i da je sve to poznato bošnjačkom rukovodstvu, "jer su ih oni tajno i razmještali i ranije i danas".

17.8.2008.
Pincom.info