četvrtak, kolovoza 21, 2008

Bošnjački glas u Mostaru četiri puta vrijedniji od hrvatskog

MOSTAR – Hrvatski birači na predstojećim izborima će još jednom osjetiti sve nepravednosti, od međunarodne zjednice, nametnutog Statuta Mostara. Naime, specifičnost izbornog sustava za grad Mostar je što svako gradsko područje, bez obzira na broj građana s pravom glasa, daje jednak broj vijećnika u mostarsko Gradsko vijeće.

Primjerice, gradsko područje Jugozapad, koje ima najveći broj upisanih birača, čak 29.185 i koje je većinski hrvatsko, daje tri vijećnika, isto kao i gradsko područje Jugoistok koje ima samo 6.800 upisanih birača.

Ovakav izborni sustav je uistinu apsurdan, jer i da čak svi upisani birači gradskog područja Jugozapad, njih dakle oko 30 tisuća, glasuju za istu stranku, na kraju će imati samo tri vijećnika u GV-u, koliko i Sjever i Jugoistok, kojima je za isti slučaj dovoljno tek par stotina glasova.

Alilović: Nepravda prema mostarskim Hrvatima


Prema riječima Tihomira Alilovića, tajnika Gradskog odbora HDZ-a BiH, to je najveća nepravednost nametnutog Statuta, a koju podnose prije svega mostarski Hrvati.

“Po ovome ispada da jedan glas u Jugoistoku vrijedi najmanje tri glasa na gradskom području Jugozapad. Smiješno je da svako gradsko područje, bez obzira na broj birača, daje isti broj vijećnika”, rekao je Alilović za mostarski Dnevni list. Dodao je kako će ovako biti sve dok se Statut ne promijeni.

Merdžo: Statut u sukobu s europskom poveljom

Glavni tajnik HDZ-a 1990. Josip Merdžo smatra kako su hrvatski građani na ovaj način diskriminirani u smislu biračkog prava.

“Neravnomjerna zastupljenost prilikom izbora jednog vijećnika je temeljni sukob neusuglašenosti ovakvog Statuta s europskom poveljom o lokalnoj samoupravi, koja jedino priznaje razmjernu zastupljenost u Vijeću. Temeljni problem je što je na gradskim područjima gdje dominira hrvatski narod potrebno znatno više glasova da bi se ušlo u Gradsko vijeće”, kazao je Merdžo za Dnevni list.


Iako sva gradska područja daju jednak broj vijećnika, za prelazak izbornog praga je potreban različit broj glasova.

Nejednak broj glasova za prelazak izbornog praga

Član Izbornog povjerenstva grada Mostara Predrag Šupljeglav nam je kazao kako izlazak na izbore odlučuje koliko je potrebno glasova da se pređe prag, koji iznosi tri posto od ukupnog broja glasača.

Ako, primjerice, od ukupnog broja upisanih izađe 50 posto birača, s potrebnih tri posto da se pređe prag, na Sjeveru treba 120 glasova, na Jugu 105, a na Jugoistoku svega 102 glasa. Na Zapadu među 17.200 upisanih birača potrebno je 260 glasova, a u Starom gradu koji ima 18.600 birača potrebno je oko 280 glasova. Jugozapad ima 29.185 upisanih birača, pa bi prema tome trebalo preko 420 glasova. U Gradskom području ukupno je upisano 89.200 i za prelazak praga je potrebno 1350 glasova.

21.8.2008.
Pincom.info