četvrtak, kolovoza 07, 2008

Objavljena imena 7.762 Hrvata ubijenih u BiH

Ovo je prvi puta da se na jednom mjestu objavljuje cjelovit popis stradalih Hrvata u BiH u proteklom ratu.

Mjesečnik Svjetlo riječi, koji izlazi u nakladi Franjevačke provincije Bosna srebrena, u posebnom je izdanju u četvrtak objavilo popis imena 7.762 ubijena i nestala Hrvata iz Bosne i Hercegovine u razdoblju od 1991. do 1995. godine, od čega je 5.610 vojnika, a 2.152 civila.

Ovo je prvi puta da se na jednom mjestu objavljuje cjelovit popis stradalih Hrvata u BiH u proteklom ratu. Do sada su objavljivani popisi ubijenih i nestalih Hrvata u pojedinim područjima ili mjestima u BiH.

Posebno izdanje Svjetla riječi, koje je u cijelosti posvećeno ubijenim i nestalim Hrvatima BiH, u uvodnom redakcijskom komentaru ističe kako je podatke o ratnom stradanju Hrvata BiH ustupio Istraživačko dokumentacijski centar (IDC) iz Sarajeva koji se bavi istraživanjem svih žrtava u nedavnom ratu u BiH.

- Objavljivanjem imena ubijenih i nestalih Hrvata u prošlom ratu želi se odati pijetet svima njima i iskazati solidarnost s njihovim bližnjima. Iznošenjem osnovnih podataka, dakle golih činjenica, želi se također potaknuti na razmišljanje i na argumentiranu raspravu o prošlosti i budućnosti Hrvata u BiH - budućnosti autohtonog naroda koji se našao pred demografskim i povijesnim ugasnućem u vlastitoj domovini - navodi se u uvodniku pod naslovom "Otvorenih očiju".

Naglašava se kako se objavljivanjem popisa ubijenih i nestalih želi spriječiti da se ljudi još jednom mirno i samorazumljivo žrtvuju za nejasne ciljeve, na nekom oltaru mitske domovine koju su im moćni nacrtali da sanjaju po principu čistoće teritorija i dominacije nad drugima.

- Njihova je povijest vezana za povijest živih, nas svih, osobito onih koji su prognani ili 'humano' preseljeni. Njihova imena i povijest ulaze u katastrofalni demografski poraz Hrvata u BiH - dodaje se u uvodniku franjevačkog mjesečnika Svjetla riječi.