subota, kolovoza 23, 2008

TI: BiH najkorumpiranija u regiji sa svim karakteristikama propale države

SARAJEVO - BiH se ponovo suočava s padom na skali Indeksa percepcije korupcije i sada se, s ocjenom 3,2, nalazi na čak 93. mjestu. U istraživanje je bilo uključeno 180 zemalja, objavljeno je danas u Sarajevu na prezantaciji CPI za BiH.

Ovogodišnji CPI, svjetsko istraživanje o korupciji koje provodi Transparency International (TI), obuhvatio je BiH po šesti put i, usprkos neznatnom napretku koji je zabilježen prethodne godine, BiH je ovaj put ponovo doživjela pad i sada je prema indeksu najkorumpiranija zemlja u regiji.

Indeks rangira države od one s najmanjim stupnjom korupcije do zemalja u kojima je korupcija najprisutnija, na osnovu ocjene za svaku pojedinačno.

Ocjene se kreću u rasponu od 10 (bez korupcije), do 1 (apsolutno korumpirana zemlja), a na osnovu relevantnih istraživanja od kojih se Indeks sastoji.

BiH s Alžirom, Lesotom i Šri Lankom

BiH s Alžirom, Lesotom i Šri Lankom dijeli 92. do 95. mjesto i nalazi se ispod svih zemalja bivše Jugoslavije, od kojih Slovenija, s 26. mjestom i indeksom od 6,7 zauzima najbolju poziciju, a za njom su Hrvatska na 62. mjestu i indeksom 4,4, zatim Makedonija na 72. mjestu i indeksom 3,6, a Srbija i Crna Gora s indeksom 3,4 dijele 85. do 91. mjesto, između ostaloga i s Albanijom.

Korupcija je najmanje prisutna u Danskoj, Novom Zelandu, Švedskoj, Singapuru, Finskoj i Švicarskoj, a najviše u Afganistanu, Haitiu, Iraku, Mjanmaru i Somaliji.

Primjetan je trend napretka u svim zemljama jugoistočne Europe, osim u BiH, koja već godinama stagnira na samom začelju liste europskih zemalja.

"Drugačiji rezultat istraživanja i nismo mogli očekivati, državne institucije se urušavaju, postojeća strategija borbe protiv korupcije, iako su istekli svi rokovi, nije se počela provoditi, a politički lideri su izravno uključeni u koruptivne radnje, dok su agencije za provođenje zakona i pravosuđe nijemi sudionici“, rekao je novoizabrani predsjedavajući Odbora direktora TI BiH Emir Đikić.

Đikić: BiH ima sve karakteristike propale države

On je kazao da BiH već odavno ima sve karakteristike propale države i pozvao institucije Europske unije (EU) i druge da pruže podršku BiH u suzbijanju korupcije, jer je jasno da veličina ovog problema prevazilazi mogućnosti domaćih državnih institucija.

Danas su predstavljeni i rezultati "Istraživanja percepcije korupcije građana BiH pred lokalne izbore 2008", kao i rezultati istraživanja "Financiranje političkih stranaka".

Stanovništvo apsolutno razočarano u stranke

Prvo istraživanje pokazalo je apsolutno razočarenje stanovništva u političke stranke.
Čak 70 posto ispitanika istaklo je političke stranke kao najkorumpiranije institucije, a 60 posto ispitanika misli da se kvalitet života neće nimalo poboljšati nakon lokalnih izbora.
Kao institucije s najviše korupcije, građani su istakli i policiju, zdravstvo, carinu, vlade i pravosuđe.

Rezultati istraživanja o financiranju političkih stranaka su pokazali da se za financiranje političkih stranaka izdvaja više od 25 milijuna KM s različitih razina vlasti u BiH, da je zakonski okvir u ovoj oblasti nejasan i proturječan, a institucije za nadzor provođenja zakonskog okvira su neefikasne.

Izvršni direktor TI BiH Srđan Blagovčanin je rekao da političke stranke nemaju ili ne žele objaviti svoje planove u vezi s financiranjem predizborne kampanje, odnosno izvore financiranja i načine realizacije.

Također, ocijenio je da je zakon na razini Republike Srpske (RS) koji regulira pitanje financiranja stranaka unio još više zabune i "deregulirao" ovu oblast.

"S druge strane, imamo primjedbe i na proces donošenja izmjena i dopuna ovakvog zakona na državnoj razini, jer je nedopustivo da se to događa bez javne rasprave i uključenja šire javnosti", kazao je Blagovčanin.

Blagovčanin: U RS na snazi jednostranački sustav

Pitanje medija u predizbornoj kampanji predstavlja poseban problem, naročito u RS, gdje je na snazi "jednostranački sustav, koji ima apsolutnu kontrolu nad medijima".

"To je u manjoj mjeri problem kada se radi o privatnim medijima, ali ako imamo u vidu javni servis, koji se nalazi pod apsolutnom kontrolom vladajuće strukture, onda smatramo da uvijeti za održavanje izbora u BiH nisu potpuno ravnopravni i ne daju svim političkim strankama jednake šanse", rekao je Blagovčanin.

Ovakvo stanje suštinski podriva demokratski proces i dodatno će se odraziti na usložnjavanje problema korupcije u zemlji, zaključeno je na prezentaciji.

23.9.2008.
Pincom.info / Onasa