ponedjeljak, kolovoza 11, 2008

Hrvatski političari: Bakir koristi srpski recept

SARAJEVO- Izjavu potpredsjednika SDA Bakira Izetbegovića prema kojoj Hrvati u mjestima gdje su većina u Federaciji žele primijeniti potpunu nacionalnu dominaciju nad Bošnjacima te da je situacija oko Srednje škole u Stocu samo jedan od tih pokazatelja, hrvatski političari, u izjavama koje prenosi mostarski Dnevni list, nazvali su očekivanim predizbornim trikom, izljevom unitarističke politike koju zastupaju bošnjačke stranke, ali i skretanjem pozornosti od stvarnih problema.

Božo: Rajić: Užasavajuće stanje

Svjestan kako bi se u Izetbegovićevim izjavama mogla prepoznati i predizborna retorika, Božo Rajić, zastupnik HDZ-a 1990. u Domu naroda Parlamenta BiH tvrdi kako Izetbegović i mnogi drugi bošnjački političari na ovaj način pokušavaju prikriti “užasavajuće” stanje u kojem se nalaze Hrvati u Federaciji.

“Sada ukazuju na pojedinačne slučajeve u kojima možda ima stanovitih teškoća, ali to ne može prikriti majoriziranje u Federaciji i pokušaj Bošnjaka da od nje stvore vlastiti entitet”, upozorio je Rajić.

Ivan Musa: Isplovljavanje unitarističke politike

Ivan Musa, predsjednik HKDU-a kaže kako je sasvim očekivano da se u predizborno vrijeme ovakvim izjavama i istupima pokušava dobiti koji glas više, pogotovo u općinama kao što je Stolac.

S druge strane Musa dodaje da ga ne iznenađuje spomenuta izjava za koju je utvrdio kako je samo još jedan u nizu isplovljavanja na površinu unitarne bošnjačke politike.

Izjave o nacionalnoj nadmoći Hrvata u nekim dijelovima Federacije, prema mišljenju Josipa Perića, predsjednika Kluba Hrvata u federalnom Domu naroda samo je pokušaj da se skrene pažnja sa stvarnog problema koji je već godinama prisutan u BiH.

“To je jedna velika glupost, jer se time želi pokazati da su Bošnjaci, a ne Hrvati ugroženi u Federaciji”, kazao je Perić.

Josip Perić: Izetbegovićeva srpska politika

Nazvavši takvu kampanju politikom koju su već primjenjivali srpski politačari, on je pojasnio kako se iza svega krije pokušaj skrivanja stvarnih problema u Federaciji, ali i otvaranje fronta tamo gdje ga nema, kao što je primjerice Čapljina, te produbljivanje već prisutnog problema u Stocu.

Naime, Stolac koji već godinama nosi etiketu grada slučaja pogodno je mjesto za raspirivanje nacionalnih tenzija, a Perić o uzrocima problema govori potpuno suprotno od Izetbegovića.

“U Stocu svu problematiku rade isključivo Bošnjaci”, kategoričan je Perić, koji ipak kaže kako se ovakvim izjavama ne treba pridavati previše pozornosti, budući da predstavljaju očit primjer predizborne kampanje.

Marinko Ćavara: Prikrivanje tisuća problema

“Stolac i Čapljina ne bi trebali biti razlozi za prikrivanje tisuće drugih problema koji evidentno pokazuju da su Hrvati u Federaciji podređeni”, smatra Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a BiH dodajući da bi se, iako je riječ o predizbornoj kampanji, ona trebala usmjeriti na rješavanje navedenih problema, a ne remećenju međusobnih odnosa i odvraćanja pažnje od stvarnog stanja.

“Nedavno smo raspravljali oko nacionalne zastupljenosti u institucijama Federacije, a analiza je pokazala kako Hrvati u mnogim institucijama nisu uposleni ni približno ustavnoj odredbi o proporcionalnoj zastupljenosti”, pojasnio je Ćavara, kazavši kako je najdrastičniji primjer Agencija za državnu službu koja bi u praksi trebala pratiti poštivanje ove ustavne odredbe.

11.8.2008.
Pincom.info