ponedjeljak, kolovoza 04, 2008

Federaciji BiH rudnici važniji od 170.000 djece i rodilja

SARAJEVO - Zbog neprekidnog gomilanja obveza koje dodatno opterećuju federalni proračun dovedena je u pitanje provedba strateških reformi u oblasti socijalne skrbi. Zadnja odluka federalne Vlade o izdvajanju 325 milijuna KM za konsolidaciju rudnika jedan je u nizu udaraca koji je potpuno destabilizirao entitetski proračun.

Procjene koje iznosi ministar financija Vjekoslav Bevanda govore da već sada u proračunu za sljedeću godinu nedostaje 400 milijuna KM. Ministar rada i socijalne skrbi Perica Jelečević, koji sa suradnicima priprema niz reformskih zakona koji bi dugoročno trebali riješiti pitanje financiranja socijalnih kategorija, upozorava da je krajnje upitno hoće li biti sredstava za provedbu tih sistemskih zakonskih projekata, piše Večernji list.

Ključni je Zakon o zaštiti obitelji s djecom, kojim bi se prvi put na jedinstveni način u Federaciji regulirala ta oblast. Iako je zakon još u pripremi, procjene su da bi za njegovu provedbu trebalo oko 207 milijuna KM. Taj zakon je natalitetni i njegovo usvajanje i provedba tiču se barem 20.000 rodilja i 150.000 djece.

Taj i drugi reformski zakoni lako bi se mogli naći “na čekanju” ako se nastavi praksa svakodnevnog povećanja broja korisnika raznih naknada, od onih za civilne invalide do onih za nezaposlene razvojačene branitelje. Najavljena je i mogućnost davanja socijalnih naknada bivšim logorašima, za što bi trebalo osigurati najmanje 150 milijuna KM.

Cijenu bi, osim rodilja i djece, mogli platiti i umirovljenici, i to zbog učestale prakse davanja prava na mirovine pod povoljnim uvjetima osobama koje su još radno aktivne. Strategija reforme mirovinskog sustava, koja je odavno izrađena, također je dovedena u znak pitanja, piše list.

Kao i u slučaju nezaposlenih branitelja i konsolidacije rudnika, i ovdje se ne uvažavaju realna upozorenja. Ministar Jelečević upozorava da se donošenjem zakona i uredbi o stjecanju prava na mirovinu pod povoljnim uvjetima potkopava sustav mirovinskog i invalidskog osiguranja.

4.8.2008.
Pincom.info