utorak, kolovoza 26, 2008

Udar na Hrvate, iz proračuna dali 30 milijuna za Krivaju

MOSTAR - Slučaj privatizacije Krivaje iz Zavidovića primjer je čiste pljačke i otimačine s pečatom dijela politike u Federaciji BiH, koja nastoji poravnati financijske dubioze tvrtki sa svoga područja kroz federalni proračun.

Tako je u federalnom Parlamentu prošla informacija o zajedničkom poduhvatu joint venture tvrtke u kojoj Federacija BiH ostaje suvlasnik s privatnom tvrtkom Ferimpex, kojoj je strateški partner švedska tvrtka IKEA. Nova tvrtka po direktivi dobiva nove ugovore o isporuci električne energije i drvne sirovine, a dugovanja će se namiriti kako je to običaj za poduzeća s većinskih bošnjačkih područja - iz federalnog proračuna.

Presudile ruke

Odluka predstavlja čisti kriminal, na što su tijekom rasprave u federalnom Parlamentu ukazivali hrvatski zastupnici. Posebno je zanimljivo to što je Federacija odlučila riješiti probleme u Krivaji tek kada je privatiziran većinski dio rekao je za Večernji list dopredsjednik Zastupničkog doma FBiH Marinko Čavara.

Pa ipak, većinski broj ruku bošnjačkih zastupnika presudio je i informacija o privatizaciji Krivaje glatko je prošla kroz Parlament. Procjene govore kako će se privilegiranim statusom iz federalnog proračuna izvući najmanje 30 milijuna KM.

Plaćanje razlike

Predviđeno je da ta tvornica, koja obrađuje drvo, u sljedećih šest godina dobiva drvenu građu za svoje poslove, uz popust od četvrtine cijene od drugih drvoprerađivačkih poduzeća. Tu će razliku plaćati svi porezni obveznici u Federaciji, a na poseban će se način odraziti na konkurenciju, koja će biti u podređenom položaju.

Krivaji se jamči dobivanje 10.000 kubika drvene građe najmanje četiri godine. Uz to, tome će se sada privatiziranome poduzeću osigurati i sigurna isporuka električne energije i unatoč činjenici da su dužni Elektroprivredi BiH čak sedam milijuna maraka.


26.7.2008.
Pincom.info