srijeda, kolovoza 06, 2008

Neumljani: Dosta nam je klicanja “Allahu ekber“ i “Ubij ustaše”...

NEUM - Neum, jedino bosanskohercegovačko morsko ljetovalište, potresaju sukobi domaćih Hrvata i gostiju Bošnjaka. Sve je eskaliralo masovnom tučnjavom na neumskoj plaži u kasne noćne sate minulog vikenda.

U tučnjavi su ozlijeđena trojica Bošnjaka, a privedena četvorica mladih Neumljana, pod sumnjom da su Bošnjacima nanijeli teške tjelesne ozljede. Po pisanju sarajevskih medija, Bošnjaci su jedva izvukli žive glave pobjegavši iz Neuma.

Jedan od sudionika sukoba rekao je novinaru Slobodne dalmacije, da su ih Bošnjaci stalno provocirali na nacionalnoj osnovi te da je jednoga od njih samo udario šakom, dok je drugi nepažljivo pao sa zida i slomio nogu, što mu je u bolnici u Mostaru okvalificirano kao teža tjelesna ozljeda.

Stanovnici Neuma s kojima su novinari splitskog dnevika o ovom problemu razgovarali, nemoćno su slijegali ramenima. Ističu da im se teško boriti s huliganima iz Sarajeva, Zenice, Tuzle i drugih bosanskih gradova koji u srcu sezone u Neumu provociraju domaće stanovnike i narušavaju javni red i mir. Po cijelu noć kliču “Allahu ekber“, “Selam alejkum”, “Ubij ustaše”...

- Uzmu pet-šest gajbi piva, isprazne ih pa udri. Ne daju mira čitavome Neumu. Uznemiravaju sve, i Hrvate i Bošnjake koji su se došli odmoriti u Neum - kaže iznajmljivačica apartmana u kući na neumskoj plaži, moleći da joj se ne objavljuje ime, jer navodi da među njezinim gostima ima puno Bošnjaka koji zbog ovih huligana u večernjim satima ostaju u svojim apartmanima.

Ravnatelj policije Hercegovačko-neretvanske županije Himzo Đonko zbog događanja u Neumu kao pojačanje ovdašnjoj policiji uputit će policajce iz Čapljine, a najavljen je dolazak i specijalne postrojbe.
Načelnik općine Neum Đuro Obradović kaže da problem sigurnosti u Neumu nije nimalo veći od drugih gradova na jadranskoj obali.

-Nažalost, ovaj incident dodatno su napuhali mediji, što šteti turizmu u Neumu. U naš grad su svi dobro došli bez obzira na nacionalnost, što se može vidjeti po prepunim neumskim plažama. Općinska vlast s pripadnicima MUP-a će poduzeti sve mjere da se gosti i domaći ljudi osjećaju sigurno - zaključio je Obradović.

6.8.2008.
Pincom.info