ponedjeljak, kolovoza 11, 2008

U zatvorima u BiH zatvorenici se premlaćuju na nacionalnoj osnovi

SARAJEVO – „Sigurnosna situacija u zatvorima u BiH je veoma loša, a veliki broj napada se događa upravo na nacionalnoj osnovi“, kazao je mostarski za Dnevni list ombudsman za ljudska prava BiH Safet Pašić.

Prema njegovim riječima, o ovome je potrebno javno progovoriti i sve otvoreno reći kako bi se došlo do rješenja tog problema.

Pašić je ovo kazao nakon posjeta Kazneno-popravnom zavodu Foča, gdje je boravio na poziv bošnjačkih zatvorenika. Oni su Pašića upoznali s veoma teškom situacijom u kojoj se nalaze, zbog čega su neki do njih više od mjesec dana štrajkali glađu.

U ovom zatvoru ima oko 25 Bošnjaka, pet Hrvata, dva Roma, kao i nekoliko pripadnika ostalih. Pašić je obaviješten da se jedan osuđenik zbog sigurnosnih razloga više od deset mjeseci nalazi u izolaciji i pod posebnim tretmanom. On je ranije boravio u KPZ-u u Banjoj Luci, gdje su ga pretukli drugi pritvorenici, također na nacionalnoj osnovi.


Drugog su više puta premlaćivali stražari u KPZ-u Foča, zbog čega je, kako sam kaže, bježao iz zavoda. „Imamo saznanja da ovakvih situacija ima i u drugim zavodima, naročito u KPZ-u Zenica“, ističe Pašić.

Naravno, najviše je pritužbi na ova dva zavoda jer su to jedina dva zatvora zatvorenog tipa u BiH.

11.8.2008.
Pincom.info