petak, kolovoza 08, 2008

Croatia Libertas podnijela kaznenu prijavu protiv ministra Borića

MOSTAR - Povodom donošenja, a ne provođenja ranije usvojene Odluke Vlade Hercegovačko-neretvanske županije o raspodjeli novca medijima u HNŽ za 2008. godinu, usvojenoj i objavljenoj u Službenim novinama HNŽ što ima punu zakonsku i pravnu obvezu provođenja bez daljnjeg obrazloženja, protiv ministra financija HNŽ Semina Borića koji odbija provođenje iste Odluke Croatia Libertas podigla je kaznenu prijavu. Kaznena prijava je, kako se navodi, podnesena jer je riječ o kršenju županijskih zakona i financijskim malverzacijama novcem poreskih obveznika.

-Ovom prijavom su obuhvaćena djela za koje je predviđena zapriječena zakonska kazna bez vremenskog roka za koju ne vrijedi imunitet: zloporaba službenog položaja i ovlasti, neispunjenje proračunskih obveza, pronevjere preko 720.000 KM ranije Odlukom namijenjenih medijima, nezakonito i fiktivno preusmjeravanje novca proračunskih korisnika za koje je istom Odlukom Vlade ranije donesena i usvojena namjena potrošnje, nepoštivanje usvojenih zakonskih Odluka Vlade HNŽ-a, kršenje niza propisa Federalne poreske uprave i Federalnog ministarstva financija o raspodjeli novca, kršenje Pravilnika o raspodjeli novca te niz drugih prekršenih zakona i propisa, stoji u priopćenju nevladine organizacije Croatia Libertas.

-Budući se radi o kaznenom djelu za koje je propisana zakonska zapriječena sankcija od 3 do 10 godina, dužni ste odmah a najkasnije za tri mjeseca pokrenuti službenu istragu na temelju ovoga dopisa, a ukoliko isto ne učinite očekujte prijavljivanje Federalnom tužiteljstvu i kaznene prijave protiv osoba koje su na temelju istog dopisa bile dužne pokrenuti službenu istragu,a nisu to učinile. Izvješćujemo Vas kako je o ovom slučaju izvješteno Federalno ministarstvo unutarnjih poslova koje je pokazalo zanimanje za ovaj slučaj, stoji u kaznenoj prijavi poslanoj Nijazu Mehmedbašiću, tužitelju Hercegovačko-neretvanske županije.

8.8.2008.
R.I. / Pincom.info