nedjelja, kolovoza 24, 2008

Za 2.000 Hrvata nevalidna uvjerenja o državljanstvu

SARAJEVO - Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH nije odbila nijednu prijavu ili registraciju u Središnji birački popis koje su bile u skladu sa zakonom.

Radi se samo o slučajevima gdje je bila nekompletna dokumentacija, konkretno o uvjerenjima o državljanstvu koje su izdavali neki uredi koji nisu nadležni za izdavanje tih dokumenata.

Ovo je kazao za "Dnevni avaz" član SIP-a Stjepan Mikić povodom izjave predsjednika Hrvatske seljačke stranke - Nove hrvatske inicijative (HSS-NHI) Ivana Krndelja da je SIP odbio upisati u središnji popis 3.000 Hrvata iz općina Derventa, Bosanski Brod, dijela Doboja i drugih općina u RS. Mikić je naveo i to kako se ne radi o 3.000 nego o 2.000 osoba, što je, kako kaže, također mnogo.

- Zbog nevalidne dokumentacije došlo je do toga. Zakon je točno propisao, a to znaju i gospodin Krnedelj i svi ostali, šta je potrebno priložiti za registraciju. To u ovdje nije bio slučaj i ne radi se o tolikom broju. Čudi me da jedan predsjednik političkog subjekta nije to provjerio izravno u SIP-u nego govori o neslužbeim podatcima - kaže Mikić.

Prema njegovim riječima, iz SIP-a su se obratili nadležnim državnim tijelima, konkretno, Ministarstvu pravde BiH kako bi bila potvrđena ispravnost tih uvjerenja.

- Oni se ni do danas nisu oglasili. Tako da ćemo mi, ako državne institucije kažu da su ta uvjerenja validna, bez obzira što se prema zakonu zna tko može izdati uvjerenja o državljanstvu, prihvatiti ta uvjerenja - naglasio je Mikić.

24.8.2008.
Pincom.info