nedjelja, kolovoza 10, 2008

Karadžić će odgovarati samo za jedan zločin nad Hrvatima

SARAJEVO - Ako se obistine najave o reduciranju haaške optužnice protiv Radovana Karadžića isključivo na genocid počinjen u Srebrenici, kako je nedavno otkrio bh internetski dnevnik Pincom.info, ratni lider bh. Srba zapravo će biti posve "amnestiran" odgovornosti za ratne zločine nad Hrvatima.

No, čak i ako ne dođe do skraćenja optužnice i haaško tužiteljstvo tek tehnički korigira sadašnju optužnicu, Karadžić će odgovarati samo za jedan ratni zločin koji su počinile njegove postrojbe, a u kojima su žrtve uglavnom bili Hrvati, saznaje Večernji list.

Večernjakov sugovornik, blizak Haaškom sudu, ističe kako se u samoj optužnici o žrtvama uglavnom govori kao o "nesrpskom stanovništvu", a kod spominjanja pojedinih zločina navodi se da su žrtve bili "Bošnjaci i/ili bh. Hrvati".

Međutim, među taksativno navedenim zločinima, koje će na suđenju najvjerojatnije pojedinačno obrađivati tužiteljstvo, samo je jedan zločin u kojemu su uglavnom stradali Hrvati. Svi ostali počinjeni su ili isključivo nad Bošnjacima ili su, kao u slučaju logora i likvidacija u Bosanskoj krajini, žrtve bili i Bošnjaci i Hrvati. Jedini zločin u kojem su žrtve gotovo isključivo bili Hrvati, a koji se spominje u optužnici protiv Karadžića jest ubojstvo 17 civila u selu Crkvina na području općine Bosanski Šamac.

Skupina srpskih vojnika je 7. svibnja 1992. upala u mjesno skladište, gdje su bili zatočeni zarobljeni hrvatski civili, ubivši ukupno 18 ljudi. Preživjeli svjedoci ovog zločina i danas na njegovu obljetnicu posjećuju Crkvinu i njihovi iskazi bi mogli biti korišteni na suđenju Karadžiću.

Među dokazima kojima raspolaže tužiteljstvo u Haagu dominiraju oni koji se odnose na zločine nad Bošnjacima, a tek marginalno tretiraju se zločini nad Hrvatima. Ako tužiteljstvo pokaže interes, moguće je osjetno pojačati dokaze za ove zločine jer oni nedvojbeno postoje.

Tu su i brojni svjedoci koji su se spremni pojaviti na sudu, iako većina njih danas živi daleko od BiH, kaže Večernjakov sugovornik. Ako se to ne dogodi, protjerivanje oko 200.000 Hrvata s teritorija današnjeg RS-a, kao i ubojstva, maltretiranja, zatočeništva tisuća bh. Hrvata, Karadžiću će, barem pravno, biti oproštena.

10.8.2008.
Pincom.info